Data actualizării:
Data publicării:

Statele UE au ajuns la un acord pentru sancționarea Rusiei, după ce aceasta a anexat cele patru teritorii ucrainene

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
UE, în favoarea unor acorduri comerciale cu parteneri 'fiabili' în criza energetică - Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
UE, în favoarea unor acorduri comerciale cu parteneri 'fiabili' în criza energetică - Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind sancționarea Federației Ruse.

Ţările Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord politic pentru a pune în aplicare al optulea pachet de sancţiuni comunitare împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina, de această dată ca răspuns la anexarea ilegală a patru teritorii ucrainene, transmite EFE.

"Ambasadorii au ajuns la un acord politic cu privire la noile sancţiuni împotriva Rusiei: un răspuns contondent al UE la anexarea ilegală de teritorii ucrainene de către (preşedintele rus Vladimir) Putin", a anunţat preşedinţia cehă prin rotaţie a Consiliului UE, într-un mesaj postat pe Twitter.

Potrivit mesajului de pe Twitter al preşedinţiei cehe, pachetul include: interzicerea transportului naval al ţiţeiului rusesc către ţări terţe peste plafonarea preţului la petrol şi o interzicere a serviciilor aferente; extinderea interdicţiilor de import asupra mărfurilor - produse din oţel, pastă de celuloză, hârtie, utilaje şi aparatură de uz casnic, produse chimice, plastic, ţigarete etc.; interdicţia de a furniza servicii de IT, inginerie şi juridice entităţilor ruse şi o extindere a interdicţiei privind exportul de tehnologie; o extindere a regimului de sancţiuni la Herson şi Zaporojie (două dintre cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia - n.r.).

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea care oficializează anexarea a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse. Anexarea vizează regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

Rusia a anunţat anexările după ce a organizat ceea a a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina.

Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi nereprezentative, scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI    -    Vladimir Putin a promulgat legea privind anexarea celor patru regiuni ucrainene

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei a demisionat din funcţie

 

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei (NBU), Kyrylo Shevchenko, şi-a prezentat demisia, din motive de sănătate, într-un moment în care ţara vecină se luptă să contracareze invazia rusească şi să stabilizeze o economie devastată de război, transmite Bloomberg.

Potrivit unei declaraţii publicate marţi pe site-ul NBU, Kyrylo Shevchenko şi-a prezentat scrisoarea de demisie preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Demisia lui Shevchenko este însă condiţionată de aprobarea Parlamentului de la Kiev. După ce Legislativul o va accepta, viceguvernatorul NBU, Kateryna Rozhkova, va prelua atribuţiile guvernatorului, a precizat biroul de presă al băncii centrale a Ucrainei.

"Din motive de sănătate, pe care nu mai pot continua să le ignor, am luat o decizie dificilă pentru mine", spune Kyrylo Shevchenko în scrisoarea de demisie (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel