Statele baltice şi Polonia introduc noi reguli pentru a restricţiona intrarea cetăţenilor ruşi în ţările lor
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Statele baltice şi Polonia introduc noi reguli pentru a restricţiona intrarea cetăţenilor ruşi în ţările lor - foto pexels
Statele baltice şi Polonia introduc noi reguli pentru a restricţiona intrarea cetăţenilor ruşi în ţările lor - foto pexels
Cele trei state baltice - Letonia, Estonia şi Lituania - precum şi Polonia urmează să impună de luni noi restricţii comune pentru cetăţenii ruşi care doresc să intre pe teritoriul ţărilor lor, relatează dpa. 

De acum, cele patru ţări nu vor mai permite cetăţenilor ruşi cu viză Schengen pentru turism, afaceri, sport sau în scop cultural să intre pe teritoriul lor. Cu toate acestea, se vor aplica şi unele excepţii, inclusiv pentru ruşii rezidenţi deja într-una dintre aceste ţări şi disidenţii politici, precum şi din raţiuni umanitare.

Decizia comună a celor patru state membre UE reprezintă o reacţie la invazia Rusiei în Ucraina şi intervine după ce guvernele tuturor celor patru ţări au suspendat în mare măsură acordarea de vize şi permise de şedere pentru ruşi.

În timp ce era încă posibilă intrarea în cele 26 de ţări care fac parte din spaţiul Schengen prin cele patru state, de acum aceasta nu va mai fi posibil: tuturor cetăţenilor ruşi cu vize Schengen le va fi refuzată intrarea, indiferent de ţara membră care a eliberat-o. Premierul eston Kaja Kallas a lansat un apel prin care îndeamnă şi alte ţări să se alăture acestor măsuri restrictive, ce nu sunt agreate de unele ţări membre ale UE.

'Noi trebuie să utilizăm toate mijloacele din setul de instrumente pentru a determina Rusia să oprească acest război', a explicat ea sâmbătă. Rusia a declanşat o invazie neprovocată şi nejustificată la 24 februarie împotriva Ucrainei, în ceea ce ea numeşte 'operaţiune militară specială'.

Citește și - Ce se va întâmpla cu Rep. Moldova dacă Rusia le taie gazul transnistrenilor. Chifu: Va fi o situație complicată. Noi le vom oferi acest gaz

Iulian Chifu, analist de politică externă, a comentat un scenariu foarte probabil: întreruperea furnizării de gaz prin Zona Separatistă către Republica Moldova. 

Iulian Chifu a explicat, în interviul acordat DCNews și DefenseRomania, ce se va întâmpla în cazul în care Rusia va decide să oprească furnizarea de gaz către Republica Moldova prin conductele ce străbat Transnistria. Din punctul său de vedere, acest scenariu ar fi foarte probabil iar în acest sens, consilierul de stat a detaliat modul în care România va interveni pentru a sprijini Republica Moldova.

”Gazul rusesc curge prin Ucraina, în momentul de față, către un număr de destinații. De ce? Pentru că există acea zonă separatistă nistreană controlată de ruși. În momentul în care gazul s-a închis, din orice motiv, în partea cealaltă, Republica Moldova are de unde să ia gaz. În schimb, zona separatistă nu are de unde să ia, pentru că nu are cum plăti. Zona separatistă există pentru că primea gaz mai degrabă degeaba sau pe contul Republicii Moldova din care, pe de o parte, produce curent electric, care se vinde tot în Republica Moldova, sigur la preț avantajos comparativ cu prețul pieței, și în egală măsură alimentează și susține supraviețuirea regiunii separatiste. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel