Data actualizării:
Data publicării:

StartUp Nation 2022: Antreprenorii din producţie şi industrii creative sunt preferaţi la selecţia dosarelor

Autor: Liana Ganea | Categorie: Economie
WhatsApp
A treia ediţie StartUp Nation se desfăşoară în perioada aprilie-mai / Foto: Pexels
A treia ediţie StartUp Nation se desfăşoară în perioada aprilie-mai / Foto: Pexels

În anul 2022, programul StartUp Nation are alocate doar credite de angajament de 500 de milioane de lei, care necesită transformarea în credite bugetare. Principala noutate ar fi eliminarea acelei „licitații” de locuri de muncă nou create care a condus la supralicitarea acestui criteriu în planurile de afaceri de la ediția a doua.

Programul Start-Up Nation este apreciat de mediul de afaceri, fiind cunoscut datorită rezultatelor reale în economia românească. Din acest motiv, în perioada aprilie-mai se lansează o a treia ediție care vine, însă, cu îmbunătățiri. În primul rând, se doreşte simplificarea înscrierilor electronice, prin eliminarea planului de afaceri și înlocuirea lui cu un formular electronic simplu, ușor de parcurs și de înţeles, cu pași intuitivi și predictibili.

Printre principalele noutăți StartUp Nation:

- Numărul locurilor de muncă nou-create nu se mai punctează și nu constituie motiv de departajare la punctaje egale

- S-a introdus aportul propriu de 5%, 10% sau 15% drept criteriu de punctaj. Cine asigură 15% are punctaj mai mare la acest criteriu.

- Pe domenii de activitate, antreprenorii din producție și industrii creative sunt favorizați la punctaj.

- Se punctează ponderea tehnologiilor introduse în planul de afaceri.

- Se punctează investițiile în proiecțe de mediui.

- Sunt favorizate firmele care au măcar un asociat ce a urmat cursuri de calificare în antreprenoriat și în competențe digitale.

- Sunt favorizați antreprenorii care exploatează brevete de invenții sau diverse cercetări științifice.

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a publicat proiectul de procedură de implementare pentru viitorul program Start-Up Nation 2022, prin care antreprenorii aflați la început de drum să poată obține finanțări nerambursabile de la stat de câte 100.000 sau 200.000 de lei, cu anumite condiții. Firmele eligibile trebuie să fie înființate de către persoane fizice după data de 1 ianuarie 2020 inclusiv, conform procedurii propuse oficial de MAT. Înscrierile ar urma să se facă pe portalul de Granturi IMM (IMM Recover). Persoanele care doresc să contribuie la perfecționarea acestor proceduri pot transmite propuneri pe adresa de e-mail [email protected] în termen de 10 zile. Acestea vor fi centralizate, analizate și discutate în viitorul Consiliu Consultativ pentru Dezvoltarea IMM, eveniment ce va fi organizat în cursul lunii martie de către minister, conform prevederilor Legii 346/2004.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel