Starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico este pozitivă după tentativa de asasinat
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Ministrul slovac al sănătății a anunțat sâmbătă că starea de sănătate a premierului Robert Fico este considerată pozitivă după tentativa de asasinat la care a fost supus, conform agențiilor de presă internaționale.

Zuzana Dolinkova a declarat presei că intervenția chirurgicală de două ore, efectuată ieri, a avut un rezultat pozitiv pentru recuperarea premierului Fico, scrie Agerpres.

Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat în fața unui centru cultural din Bratislava. Politicianul a fost transportat de urgență la spital cu o ambulanță, după ce în zonă s-au auzit mai multe împușcături. Autoritățile au evacuat imediat zona, iar un suspect a fost reținut de poliție.

Atacul este prima tentativă majoră de asasinat asupra unui lider politic european din ultimii peste 20 de ani și a generat condamnări internaționale, analiști politici și parlamentari susținând că incidentul este indicativ al unui climat politic tot mai febril și polarizat pe continent.

Robert Fico, lider social-democrat cu orientări conservatoare și aliat al premierului ungar Viktor Orban, conduce din octombrie anul trecut un guvern de coaliție format din partidul său Smer-SD, partidul social-democrat Hlas (Vocea) și Partidul Național Slovac (SNS) de orientare naționalistă. Fico a boicotat mai multe mass-media, acuzându-le de părtinire în favoarea opoziției liberale.

Revenit pentru a patra oară în funcția de prim-ministru în octombrie anul trecut, Fico a fost criticat pentru poziția sa pro-rusă în contextul războiului din Ucraina și pentru reformele controversate ale dreptului penal și mass-mediei, care au ridicat îngrijorări privind statul de drept și au provocat proteste de stradă. El a fost forțat să demisioneze din funcția de premier în 2018, în urma protestelor masive declanșate de asasinarea jurnalistului de investigație Jan Kuciak, care investigase corupția la nivel înalt.

Admirator al premierului ungar Viktor Orban, Fico a devenit tot mai critic față de sprijinul occidental pentru Ucraina în conflictul acesteia cu Rusia și s-a opus aderării Ucrainei la NATO în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel