Data publicării:

Stadiul Monumentelor Marii Uniri de la Alba Iulia și Arad. Ministrul Ivașcu, noi mișcări

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
Ivașcu
Ivașcu

Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, a efectuat pe parcursul acestui an mai multe vizite de lucru la Alba Iulia, pentru a evalua stadiul lucrărilor monumentului Marii Uniri, operă a sculptorului Mihai Buculei, cu o simbolistică reprezentativă dedicată marelui și crucialului moment al istoriei românilor, Aniversarea Centenarului Marii Uniri.

George Ivașcu, împreună cu reprezentanți ai autorităților locale și cu primarul orașului, Mircea Hava, a avut întâlniri cu maestrul Mihai Buculei, constructori, specialiști implicați în realizarea monumentului de dimensiuni impresionante (cu o înălțime de 22 de metri și o greutate de circa 1350 de tone).

Din analiza efecuată la ultima vizionare a lucrării s-a constatat că ritmul și condițiile în care se desfășoară lucrările sunt în parametri optimi, ceea ce conferă perspectiva că acest obiectiv va fi realizat în timp util, conform contractului Nr. 862 din 06.2018, cu sprijinul tuturor factorilor responsabili implicați, până la data aniversării marelui eveniment al Centenarului Marii Uniri, 1 decembrie 2018.

Astfel, până în acest moment, Monumentul de la Alba Iulia este realizat până la cota +18 metri. În aceste zile s-a realizat cea mai grea etapă a construcției care constă în ridicarea și montarea unei piese de 160 de tone, așa zisul "paralelipiped". Totodată, sunt în execuție lucrări de monolitizare și pregătire a montării pieselor finale pentru realizarea cupolei. Montarea acesteia va duce monumentul la cota finală de 22 de metri și va fi finalizată conform graficului.

În ceea ce privește Monumentul Unirii de la Arad, Ministerul Culturii și Identității Naționale, de la prelurea mandatului de către ministrul George Ivașcu, a întreprins toate măsurile legale și tehnice posibile în condițiile unui conflict juridic major, colaborând cu autoritățile locale din Arad și cu Asociația pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri, astfel:

S-a emis Hotărârea Consiliului Local Arad nr.138 din 16.04.2018 pentru stabilirea amplasamentului final al Monumentului Marii Uniri de la 1918;

Având în vedere opoziția autorului cu privire la acest amplasament, cu luarea în considerare a prevederilor contractului de comandă, așa cum a fost perfectat cu autorul, s-a obținut de la Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (scrisoare ORDA nr.4727 din 12. 07. 2018 ) opinia juridică privind dreptul Ministerului, în calitate de beneficiar al operei, de a dispune amplasarea acestuia fără acordul artistului;

S-a obținut Certificatul de Urbanism nr.1961 din 07.09.2018, eliberat de Primăria Arad, privind amplasarea monumentului pe esplanada din vecinătatea Consiliului Județean Arad;

Pe lângă demersurile de natură penală, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a acţionat autorul lucrării în judecată civilă pentru a obține autorizarea institiției de a îndeplini obligația contractuală ce îi revine autorului privind transportarea și amplasarea lucrării la Arad, pe cheltuiala debitorului;

Având în vedere că Ministerul nu a putut avea angajamente financiare în speța respectivă până la data de 16.10.2018, data sentinței executorii (nedefinitive), Asociația pentru Ridicarea Monumentului Unirii la Arad a semnat un contract pentru o sponsorizare în vederea întocmirii proiectului tehnic de realizare a fundației necesar obținerii autorizației de construire.

Reprezentanții MCIN au respins solicitarea Asociației de a lansa o subscripție publică, instituția aflându-se într-o procedură juridică conform sentinței mentionate mai sus, de a se substitui debitorului, sculptorul Florin Codre. Asociația, prin atragerea de donații, poate urgenta montarea, cu acordul MCIN, în calitate de proprietar al operei de artă.

În aceste condiții, în ceea ce privește amplasarea monumentului până la data de 1 decembrie 2018, apreciem că se pot executa lucrările de realizare a fundației în cel mai scurt timp posibil.

Așadar, având în vedere complexitatea problemei din punct de vedere juridic și legal, pe parcursul anului 2018 au fost luate toate măsurile pentru a rezolva o problemă care durează de mai mult de 11 ani.

Scurt istoric

Prin semnarea Contractului de comandă nr. 551, la data de 07.12.2007, autorul Florin Codre s-a obligat faţă de Ministerul Culturii și Identității Naționale, beneficiar, să execute o lucrare de artă plastică monumentală denumită „Monumentul Marii Uniri de la 1918", lucrare care urma să fie transportată şi amplasată de către acelaşi autor pe cheltuiala sa, la Arad.

Valoarea contractului este de 10.000.000 lei, iar suma reprezintă onorariul brut al autorului plătit integral de Minister pentru realizarea monumentului în următoarele faze: faza machetă intermediară, faza machetă finală, faza dezasamblare/şticluire în vederea transpunerii în material definitiv, faza transpunere în material definitiv, cesiunea dreptului de autor către beneficiar.

Durata contractului s-a calculat de la data semnării şi înregistrării sale în evidenţele MCIN, până la data de 01.12.2010. În acest termen, autorul trebuia să execute şi să prezinte spre recepţie finală fazele enumerate, precum şi operaţiunile specifice amplasării monumentului, conform contractului.

În pofida prevederilor contractuale asumate, autorul a decis să execute lucrarea în China, fără a notifica beneficiarul, fapt care a generat probleme serioase în urmărirea executării contractului. Din acest motiv, Ministerul Culturii și Identității Naționale a sesizat instanța civilă, dar și Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie, cu cererea care formează obiectul Dosarului nr. 654/P/2014.

Totodată, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a acţionat autorul lucrării și în judecată civilă pentru ca prin intermediul instanţei acesta să își respecte obligația de a transporta monumentul la Arad, în vederea amplasării. Până la această dată autorul nu şi-a îndeplinit obligaţia, în pofida faptului că Ministerul a demarat inclusiv executarea silită împotriva acestuia.

Mai mult, MCIN a cerut Judecătoriei Sectorului 1 București să fie autorizat să amplaseze Monumentul la Arad pe cheltuiala debitorului Florin Codre.

Astfel, cererea MCIN a format obiectul dosarului nr. 24287/299/2018, soluționat astfel: „Autorizează creditorul Ministerul Culturii și Identității Naționale să îndeplinească el însuși obligația ce îi revine debitorului potrivit titlului executoriu reprezentat de sentința civilă nr. 1225/22.10.2015, pronunțată de Tribunalul București, Secția a III-a Civilă în dosarul nr. 26135/3/2013, pe cheltuiala debitorului."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel