Şşş, linişte, să nu se trezească Ariton, Ialomiţeanu şi Boc!
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
oana-stanciulescu
oana-stanciulescu

Lumea fierbe, Europa stă ca pe ace, iar în România, Traian Băsescu recită niște cifre îngrijorătoare de pe pista de decolare a aeroportului Otopeni, pe care pare că nu le stăpânește.

După ce Nokia a anunțat că pleacă din România, Boc și suita sa trâmbițau prin țară, te miri pe unde, cum că investitorii străini au luat cu asalt granițele țării și se bulucesc ba în centrul țării, ba mai la sud, ba prin vest. Din estul republicii au răzbit și strigătele războinice ale unei înfocate pedeliste, vopsită în mare afaceristă locală și internațională, cum că se va bate și ea pentru a da de lucru clujenilor, le va pune acul și ața în mână cu orice risc.

În tot tabloul ăsta penibil a sărit cu o gură cât o șură și marea consilieră economică a marelui premier, Andreea Paul Vass, care primise sarcina importantă pentru țară de a gestiona viitoarele cozi de investori de la Palatul Victoria.

Spectacolul dat de guvernul Boc a fost privit cu mare mirare din afară, nereușind să păcălească pe nimeni. O arată notele proaste pe care le primește România și pe care le anunță din zbor Traian Băsescu.

Dar, vă întreb, cu cine să vorbești în România dacă ești om de afaceri important, cine este partenerul serios, profesionist, de cuvânt, care ce spune azi e valabil și mâine, de la Palatul Victoria? Nimeni!

Jurnaliștii de la Ziarul Financiar au întrebat deunăzi la ministerul Economiei care sunt primele 100 de companii în funcție de valoarea exporturilor, care au salvat România anul trecut de la faliment. Ei, ce să vedeți, ministerul a trimis un răspuns în care spune că nu deține astfel de informații.

Oameni buni, fie nu suntem în toate mințile, fie pe România o cheamă Congo.

Acum, vine Traian Băsescu și ne spune din mers că "la 1 august, CDS-ul României pentru împrumuturi pe cinci ani era 137 de puncte de bază ( o dobândă care se aplică la creditare). La 26 septembrie, deci două luni mai târziu, CDS-ul României era 377 de puncte de bază, fără ca România să fi făcut niciun pas greşit, dar aşa a plecat toată regiunea. Aş vrea să înţelegeţi că este o conjunctură economică ce ne obligă la prudenţă".

Nu intrăm acum în amănunte ce este CDS-ul și ce vrea el de la noi. Ideea de bază e simplă – e de rău. CDS-ul ăsta, orice ar fi , a crescut de la 137 la 377. Dar cică România nu a făcut niciun pas greșit.

Nu, domnule Băsescu, guvernul Boc, nu România, nu a făcut nici un pas bun . Să ne reamintim– a decimat clasa de mijloc, a băgat în faliment sute de mii de firme, a alungat investorii pe la vecini, a crescut TVA, a îngropat economia, a adus haos în instituțiile statului, a ridicat la un nivel de nesimțire greu de atins nepotismul în instituțiile statului. Și, în tot haosul ăsta, companiile de stat mănâncă sau fură sute de milioane de euro, Boc cumpără cu sute de milioane de euro din banii de la buget voturile propriilor parlamentari, dar și pe cele ale partidelor cu care se află la putere.

Ce ne mai anunță Traian Băsescu?

Că “anul acesta, România a împrumutat de pe piața bancară internă 56 miliarde RON (suma va fi completată până la finalul anului) pentru a susține deficitul bugetar și cheltuielile (13 miliarde euro) plus alte 2 miliarde euro de pe piața externă. Dacă fluxurile de capital oferite de băncile-mamă spre a fi utilizate la băncile din România s-ar micșora, România ar fi într-o dificultate foarte mare, adică nu am mai putea finanța nici măcar bugetul de cheltuieli de anul acesta”.

Și iată ce ne așteaptă, tot potrivit președintelui țării: ” România ar trebui să împrumute 71,6 miliarde RON, adica 16,7 miliarde euro de pe piața internă, plus alte 2 miliarde euro de pe piețele externe”.

Deci, cu alte cuvinte domnule Băsescu, guvernul Boc nu știe decât să se împrumute – de la FMI, de la Banca Mondială, de la Comisia Europeană, de la băncile străine din România, de pe piețele financiare externe.

Altceva mai știe?

Și cum rămâne, domnule Băsescu cu afirmația pe care ați făcut-o în urmă cu un an și jumătate care suna cam așa:

“Vom fi nevoiţi să facem împrumuturi în continuare până ne vom hotărâ să punem ţara înaintea intereselor personale. O ţară care se duce să ceară mereu împrumuturi pentru a avea bani de pensii şi nu pentru infrastructuă este o ţara de mâna a două. Trebuie să ne revenim rapid”.

Deci, fie nu v-ați hotărât să puneți țara înaintea intereselor personale, fie sunteți cel mai incompetent guvern din câte a avut România, fie și una și alta?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel