Data publicării:

SRI pregăteşte un nou cutremur în politică. Un lot de 1.225 de dosare, trimise la CNSAS

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

SRI a declasificat un nou lot de dosare, pe care le-a livrat deja CNSAS. 1225 de dosare urmează a fi studiate în perioada următoare iar, după caz, rezultatele făcute publice. Având în vedere că urmează o perioadă importantă în ecuaţia alegerilor viitoare, aceste dosare ar putea produce câteva surprize de proporţii, ca şi în trecut.

”În urma unei analize comune a specialiştilor SRI şi CNSAS, au fost declasificate noi documente, care au fost transmise în data de 21.03.2011 în gestiunea Consiliului. Cu această ocazie a fost predat un număr de 1.225 de dosare” se arată într-un comunicat al SRI, pus ieri pe site-ul instituţiei.

În ultimii ani, declasificări misterioase de acest tip au produs cutremure politice de proporţii, după cum scrie şi inpolitics.ro. Spre exemplu, o astfel de declasificare a unui lot de dosare de către SRI a intervenit exact în momentul în care Dan Voiculescu a optat pentru postul de vicepremier. Fără acele declasificări, colaborarea lui Voiculescu cu Securitatea ar fi rămas necunoscută publicului.

Mona Muscă, scoasă din viaţa politică de un astfel de lot declasificat

În vara lui 2006, SRI a declasificat un nou lot de dosare şi le-a livrat CNSAS. 29 de politicieni români, printre care Adrian Năstase, Marko Bela, Radu Berceanu, Verestoy Attila, Laszlo Borbely, Nini Săpunaru, Mihail Popescu, Mihăiță Calimente, Liviu Cîmpanu, Dragoş Ujeniuc, Radu Terinte, Puiu Haşotti su devenit actori în scandaluri legate de eventuale colaborări cu fosta Securitate. Chiar dacă nu toţi au primit verdict de poliţie politică, toţi au recunoscut, practic, diverse legături cu Securitatea. Iar Mona Muscă a părăsit scena politică, în urma acestui nou lot de dosare.

Pe 27 decembrie 2006, SRI a anunțat oficial că a încheiat predarea dosarelor către CNSAS, un anunț similar venind şi din partea SIE. La vremea respectivă, SRI recunoştea că a păstrat un lot de 75.000 de dosare care nu pot fi predate CNSAS, pentru că ar conţine problematici de contraspionaj şi antiterorism. Cu toate acestea, 1225 de dosare au luat calea CNSAS, chiar înainte de începerea bătăliilor politice pre-electorale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel