Data publicării:

Spuma miliardarilor de la Davos și consecințele războiului din Ucraina: Elitele globale sunt străine realitățile dure ale politicii de putere și ale naționalismului

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp

Elitele globale nu se confruntă încă cu realitățile dure ale politicii de putere și ale naționalismului.

Alegeri prezidentiale 2024

Elitele globale nu se confruntă încă cu realitățile dure ale politicii de putere și ale naționalismului, scrie Bloomberg.

Când elita globală se va întâlni în stațiunea elvețiană Davos săptămâna aceasta, pentru o adunare de primăvară a Forumului Economic Mondial (WEF), războiul își va fi forțat drumul în fruntea agendei.

Pandemia a micșorat jamboreeul anual al celor mari și bogați. Vor fi absenți oligarhii ruși care stau în „Davosul exterior” în mare parte neinvitați și totuși puternic prezenți în cabane și întâlniri private. Acum sunt sub sancțiuni occidentale și sub radar.

Asta a pus capăt unora dintre cele mai sălbatice petreceri din oraș, dar va avea loc o apariție virtuală a curajosului președinte ucrainean Volodimir Zelenskiy. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, va cere și el ajutor pentru reconstruirea orașului său distrus. Și miliardarul ucrainean Victor Pinchuk a invitat oaspeții Forumului la o vizionare sobră a crimelor de război rusești.

Vor avea loc sesiuni despre „Întoarcerea la război”, „Războiul Rece 2.0”, „Încotro se îndreaptă Rusia?” „Sancțiuni” și perspectiva unei „cortine de fier economice” să coboare între noul Occident unit și antagoniștii săi.

Fondatorul și președintele WEF, Klaus Schwab, va lansa „o inițiativă de referință pentru a consolida colaborarea globală”. Acest lucru sună mai plăcut pentru adunarea obișnuită, care predică credința în puterea economiei globale și celebrează bogăția pe care o produce. 

Înainte de o versiune virtuală a summit-ului desfășurat în ianuarie, când valul omicron al pandemiei s-a răspândit în întreaga lume, un sondaj al delegaților WEF și-a dezvăluit preocupările. Prioritățile s-au mutat de la probleme politice și economice la probleme sociale, de mediu și probleme de sănătate mintală.

Declanșarea, în februarie, a unui război de modă veche de cucerire teritorială, cel mai grav din Europa din 1945 încoace, trebuie să fi fost așadar un șoc.

Directorii executivi corporativi și liderii lor politici observă progresele în prosperitate aduse de globalizare, comerț liber și pace, dar tind să uite că războiul este, de asemenea, o caracteristică a sistemului internațional. La fel ca în bulele bursiere, așa este și în diplomație: cei care cred că „de data aceasta va fi diferit” se dovedesc că se înșelează la greu.

Chiar și după pariul nesăbuit al lui Putin, mulți lideri corporativi și politici din Occident încă cred că tot comerțul este bun și că economia de piață va aduce schimbări democratice în societăți. Dar nu este neapărat așa. Transformarea lui Homo Sovieticus într-un oligarh capitalist nemilos după căderea comunismului nu a făcut ca Rusia să fie mai puțin un pericol pentru vecinii săi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel