Sprijin financiar pentru apicultori
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Diana Popescu
WhatsApp
Apicultorii români vor putea beneficia de un ajutor financiar de 16,19 milioane de lei prin Programul Naţional Apicol 2017-2019.

Potrivit proiectului de act normativ, suma totală alocată programului este distribuită în mod egal pe anii 2017 - 2019, respectiv câte 16.192.302,19 lei în fiecare din aceşti ani.

Scopul Programului naţional apicol pentru perioada 2017-2019 este de îmbunătăţire a producţiei şi comercializării produselor apicole, iar cele patru acţiuni pentru care se acordă sprijin financiar sunt: asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori; combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei; raţionalizarea transhumanţei; măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune.

Beneficiarii PNA sunt apicultori, persoane fizice şi juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite conform normelor legale şi cooperativele agricole recunoscute.

Potrivit proiectului, apicultorii vor putea primi sprijin financiar pentru achiziţionarea de: maturator, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox, de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, de colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen sau încălzitor miere, de mătci, şi/sau familii de albine, de cutii în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral.

Exerciţiile financiare ale Programului se stabilesc de la data de 16 octombrie a fiecărui an până la data de 15 octombrie a anului următor, iar acţiunile cuprinse în acesta se aplică anual de către beneficiari, de la data de 16 octombrie a anului în curs până la data de 31 august a anului următor. Plăţile aferente se fac în timpul exerciţiului financiar.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel