Data publicării:

Spitalul Pantelimon. Mircea Badea: Mi se pare incredibil că primesc astfel de întrebări / Medicul Radu Țincu: Ce se întâmplă este extrem de nociv

Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Antena 3 CNN
Antena 3 CNN
Mircea Badea și medicul Radu Țincu au avut un dialog privind dosarul de la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Discuția a pornit de la întrebarea lui Mircea Badea către medicul Radu Țincu: „Ce poreclă aveți?” Realizatorul TV făcea practic referire la faptul că în mod ciudat, doctorița Maria Miron fusese poreclită „Doamna cu coasa”.

„Domnule Țincu, ce poreclă aveți?”, a întrebat Mircea Badea.

„N-am nicio poreclă de care să știu”, a replicat medicul.

„Mi se pare foarte important pentru că porecla este definitorie în acest caz”, a continuat Mircea Badea.

Discuția a continuat pe un ton mai serios, Mircea Badea subliniind importanța poreclelor în acest caz, în contextul în care dosarul de la Spitalul Sfântul Pantelimon a fost catalogat de procurori folosind această denumire. Radu Țincu a exprimat preocupările sale legate de efectele negative ale „medicinei defensive”, o practică tot mai răspândită în România, unde medicii sunt din ce în ce mai atenți la orice detaliu din cauza temerii de a fi acuzați de malpraxis.

Dialogul dintre Mircea Badea și Radu Țincu a scos în evidență o problemă gravă a sistemului de sănătate din România, generând noi discuții despre condițiile în care medicii sunt nevoiți să își desfășoare activitatea.

„Simt nevoia unei precizări. Mi se pare incredibil, dar primesc întrebări cum că unii oameni nu au înțeles întrebarea mea cu porecla „Doamna cu coasa”. Așa este denumit dosarul de către procuror, onorat magistrat. Domnul procuror spunea că așa era doctorița poreclită în secția ATI. Mi se pare esențial. Dumneavoastră înțeleg că nu aveți poreclă, dar vă porecliți totuși între dumneavoastră la spital? Nu vă dați porecle la spital?”, a întrebat Mircea Badea.

„Nu. Nu am niciun coleg care să fi primit porecle”, a zis medicul Radu Țincu.

„Sunteți puțin ciudați în peisajul acesta. Sunteți cumva nonconformiști...”, a continuat Mircea Badea.

„Știți ce mi se pare grav? Partea proastă este că o astfel de dezbinare a societății duce la o medicină defensivă în care suntem preocupați cu toții ca actele medico-legale să fie în regulă. Trebuie să fim atenți pentru că de oriunde poate să iasă ceva. Orice vorbim în fața oricui poate fi interpretat. Eu acum nu mai pot să-i zic unui aparținător să se ducă să cheme preotul, să facă o rugăciune, pentru că s-ar putea interpreta că eu am anticipat că... vreau să-l omor pe pacient... și am chemat preotul înainte să fac acest gest.

Această medicină defensivă este extrem de nocivă. Pe de altă parte, medicina defensivă duce la migrația forței de muncă pentru că nimeni nu vrea să lucreze într-un stat unde există riscul ca oricând să fii arestat pentru orice lucru care, până se va dovedi, îți va distruge viața, dar și cariera. Să știți că mulți au plecat în străinătate pentru că li se pare nesigur să lucreze în România pentru că riscul de malpraxis este mai mare decât în alte țări din Uniunea Europeană”, a zis medicul Radu Țincu la Antena 3 CNN în emisiunea „În fața națiunii”. 

VEZI ȘI: Fază tare: Sfatul lui Mircea Badea pentru medicul Radu Țincu după controversa de la Spitalul Sf. Pantelimon:

https://www.dcnews.ro/faza-tare-sfatul-lui-mircea-badea-pentru-medicul-radu-tincu-dupa-controversa-de-la-spitalul-sf-pantelimon_968538.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel