Spirits România, după lucrările din Comisia pentru buget: Nu suntem lăsați să ne prezentăm punctul de vedere deși vrem să fim parteneri ai autorităților
Comisia pentru buget din Camera Deputaților a respins, marți, amendamentele depuse la Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 de modificare a Codului Fiscal, fără a mai lua în calcul reprezentanți ai mediului de afaceri care au fost prezenți la dezbatere în încercarea de a-și prezenta punctul de vedere.
"Ne-a surprins faptul că nu ni s-a dat ocazia de a ne spune punctul de vedere, cu atât mai mult cu cât reprezentăm o industrie care anul trecut a plătit la bugetul de stat 171,75 milioane euro numai aferent accizei", a declarat Tudor Furir, președintele Asociației Spirits România, care reunește principalii producători și distribuitori de băuturi spirtoase.
“Noi nu am participat la dezbaterile Comisiei pentru a cere favoruri, ci pentru a atrage atenția – cu cifre, documentat – asupra faptului că este pe cale să se producă o mare eroare care va avea drept consecință scăderea veniturilor bugetare. Noi am spus mereu că vrem să fim partenerii autorităților, că nu suntem pe poziții antagonice. Concret, autoritățile pregătesc majorarea accizei la băuturi spirtoase cu un procent cuprins între 15-30%, aferent cresterii Indicelui Prețurilor de Consum. Dar această măsură este greșită nu numai pentru că va afecta industria, ci în primul rând pentru că va duce la o contractare masivă a pieței băuturilor alcoolice fiscalizate ceea ce înseamnă că vor fi mai puține încasări la bugetul de stat” a mai adăugat Furir.
Potrivit acestuia, a mai existat o situație similară în anul 2013 când o majorare cu 42% a accizei pentru alcoolul etilic a determinat în intervalul 2013-2014 o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase de 32% şi un impact negativ de aproximativ 2 milioane euro pentru bugetul de stat. Ulterior, decizia de a reducere cu 30% acciza pentru alcoolul etilic în 2016 a avut ca rezultat în ultimii 6 ani reducerea evaziunii fiscale, scăderea pieței nefiscalizate a băuturilor spirtoase cu aproximativ 20%, și dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat 171,75 milioane euro în 2021.
Prețul la raft al băuturilor spirtoase ar putea crește cu 4,5 lei pe litru începând din 2023, dacă autoritățile decid să aplice, de la 1 ianuarie, actualizarea accizei cu rata inflației. Potrivit reprezentanților Spirits România, asociație reprezentativă a industriei care reunește cei mai importanți producători și distribuitori de băuturi alcoolice, această majorare nu va afecta doar companiile din industrie, care nu se vor mai putea dezvolta, ci și consumatorii, care vor fi expuși riscului de a consuma băuturi contrafăcute, și guvernul, ale cărui venituri bugetare vor scădea.
"Soluția este amânarea majorării accizei până la 1 ianuarie 2024, pentru că altfel va exista o creștere a prețului la raft al băuturilor spirtoase cu concentrație alcoolică de 40% grade cu minimum 4.5 lei/litru", a explicat Tudor Furir.
Amânarea se poate face cu atât mai mult cu cât în acest an nivelul accizei a fost deja majorat de două ori cu aproape 9% (1 ianuarie cu 3,6% și 1 august cu 5%), fiind astfel acoperită actualizarea cu evoluția inflației / Indicelui Prețurilor de Consum, a mai arătat acesta.
"Creșterea accizei îi va afecta și pe consumatori care, confruntându-se cu o scădere a puterii de cumpărare și o majorare a prețului la raft, se vor îndrepta spre băuturile contrafăcute, necontrolate, de calitate proastă și foarte periculoase pentru sănătate. Însă în primul rând vor scădea veniturile bugetare pentru că, scăzând consumul de băuturi alcoolice fiscalizate, automat vor scădea și sumele datorate la bugetul de stat", a insistat Furir.
De asemenea, el a amintit că, în pofida multiplelor provocări, producătorii locali și-au ajustat afacerile și au evitat majorările de preț. „Pandemia, războiul din Ucraina, criza economică sunt factori care au determinat o creștere a costului materiilor prime cu valori cuprinse între 30% și 80%, ceea ce a pus multă presiune pe partea de producție. Ne-am ajustat afacerile, ne-am recalibrate din mers planurile de afaceri în așa fel încât să nu fie afectate prețurile la raft pentru consumatori”, a conchis Furir.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News