Data publicării:
Spion român pentru Rusia, prins. Cristian Diaconescu: Se analizează în NATO, la un nivel foarte ridicat de alertă
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a comentat prinderea spionului român care lucra pentru Rusia.
"Acuzaţiile sunt extrem de grave pentru cei care ar fi tentaţi să comită astfel de fapte. O simplă şi rapidă verificare a prevederilor Codului penal arată nivelul de gravitate şi potenţialul sancţionator pentru astfel de fapte.
La nivelul întregului spaţiu euroatlantic, se conștientizează faptul că, în acest moment, Federaţia Rusă consideră lumea liberă ca fiind un duşman - este o afirmaţie directă, publică - şi se acţionează ca atare. Folosind mijloace specifice spionajului, sabotajului chiar, practic încearcă să inducă o stare de tensiune. În general, au folosit sistemul diplomatic. Sub acoperire diplomatică, cetăţeni din Federaţia Rusă au încercat să activeze diverşi autori din ţările în care se aflau la post şi chiar să acționeze pe cont propriu - peste 450 de diplomaţi şi-au pierdut acest statut, au fost expulzaţi din statele europene", a spus Cristian Diaconescu, la Digi 24.
"Se analizează în NATO, la un nivel foarte ridicat de alertă"
"Situaţia este foarte complicată, iar faţă de recentele dezvoltări din Germania, de exemplu... Politicienii din Germania îi recomandau cancelarului Scholz să nu adoarmă la volan, cum se spune în legătură cu aceste dezvoltări. În Polonia, recent, nouă cetăţeni polonezi au fost arestaţi în egală măsură pentru acuzaţii de spionaj. În Norvegia, în Belgia... În Bulgaria, au avut loc acte de sabotaj. La rândul lor, polonezii suspectează o serie de atacuri la un mall care practic a fost distrus total
Problemele sunt foarte complicate şi extrem de acute. Evident, se discută - şi acolo este mult mai sofisticat - ingerinţa agresivă în ceea ce priveşte clasa politica şi procesele electorale care se află în desfășurare", a mai spus fostul ministru de Externe.
"Astfel de probleme se analizează în NATO, dar la un nivel foarte ridicat de alertă. Lucrurile nu sunt publice, sigur, din această perspectivă, dar în acest moment identificându-se în peste 10-12 capitale europene... Faptul că se desfăşoară astfel de activităţi, nivelul de îngrijorare este foarte mare", a punctat Cristian Diaconescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News