Speranțele de a găsi supraviețuitori scad în Kerala, India, după alunecările de teren care au ucis 167 de persoane
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Speranțele de a găsi supraviețuitori au început să se diminueze pe măsură ce sute de salvatori au lucrat prin noroi și pietre, scoțând trupuri din dărâmături în dealurile statului Kerala din India, miercuri, la o zi după ce 167 de persoane au fost ucise în urma unor alunecări de teren cauzate de muson, potrivit Reuters.

Ploaia continuă, care s-a intensificat pe parcursul zilei, și creșterea nivelului apei într-un râu local au îngreunat operațiunile de salvare, iar un pod temporar construit pentru a conecta cea mai grav afectată zonă, Mundakkai, a fost luat de ape.

Departamentul de meteorologie a prognozat mai multe ploi torențiale în următoarele 24 de ore, a declarat șeful guvernului statului Kerala, care a îndemnat populația să rămână "în alertă maximă".

Ploile abundente din Kerala, una dintre cele mai populare destinații turistice din India, au provocat alunecările de teren în districtul Wayanad, marți dimineață, când torente de noroi, apă și bolovani s-au prăvălit la vale, îngropând sau măturând oameni în timp ce aceștia dormeau.

A fost cel mai grav dezastru din stat de la inundațiile mortale din 2018. Experții au declarat că zona a primit cantități mari de precipitații în ultimele două săptămâni, care au înmuiat solul. Ploile extrem de abundente de luni au declanșat apoi alunecările de teren. Aproximativ 1.600 de persoane au fost salvate din satele de pe dealuri și din plantațiile de ceai și cardamom, au declarat autoritățile miercuri.

Autoritățile au raportat cel puțin 167 de decese, în timp ce canalul de televiziune local Asianet a estimat că numărul morților ar fi de 230. Peste 8.000 de persoane sunt adăpostite în tabere din întregul district, au adăugat autoritățile.

Administratorul districtului Wayanad a declarat că oamenii au fost rugați miercuri să se mute în tabere "cât mai curând posibil, deoarece există un pericol iminent". Salvatorii au găsit 24 de trupuri și șase părți de corpuri miercuri și nu mai erau optimiști în privința găsirii unor supraviețuitori la peste 36 de ore după tragedie, a declarat un oficial din orașul Chooralmala.

Alunecările de teren au avut loc în mare parte pe versanții superiori ai dealurilor, care apoi s-au prăbușit în vale, a explicat M.R. Ajith Kumar, un înalt ofițer de poliție din stat, pentru sursa citată.

Marea Arabiei se încălzește

Aproximativ 350 din cele 400 de case înregistrate în regiunea afectată au fost avariate, a raportat Asianet, citând oficialii din district. Marina Indiană a declarat că echipa sa de intervenție în caz de dezastru a ajuns în zonă marți seara, iar elicopterele de căutare și salvare au fost desfășurate miercuri dimineața, dar condițiile meteorologice nefavorabile din cauza "ploilor continue" au reprezentat provocări majore.

India a fost martora unor condiții meteorologice extreme în ultimii ani, de la ploi torențiale și inundații, până la secete și cicloane, pe care unii experți le atribuie schimbărilor climatice. "Schimbările climatice au dus la modificări semnificative ale mediului nostru. Trebuie să luăm măsuri proactive pentru a aborda și a ne adapta la aceste schimbări," a declarat ministrul-șef Vijayan. "Trebuie să luăm măsuri eficiente pentru a preveni dezastrele iminente."

Regiunea afectată de alunecările de teren trebuia să primească 204 milimetri de precipitații, dar a ajuns să primească 572 milimetri în decurs de 48 de ore, a spus Vijayan marți.

"Marea Arabiei se încălzește într-un ritm mai rapid comparativ cu alte regiuni, trimițând mai multă evaporare în atmosferă, ceea ce face ca regiunea să fie un punct fierbinte pentru norii de convecție adânci," a explicat S. Abhilash, șeful Centrului Avansat de Cercetare a Radarului Atmosferic de la Universitatea de Știință și Tehnologie Cochin din Kerala. "Norii dezvoltați profund în regiunea Mării Arabiei de sud-est au fost transportați de vânturi spre uscat și au provocat acest dezastru," a spus el pentru sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel