Speranța de viață globală este așteptată să crească cu aproape cinci ani până în 2050
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Speranța de viață la nivel mondial este așteptată să crească cu aproape cinci ani până în 2050, conform unor noi constatări. 

Prognoza indică faptul că între 2022 și 2050, speranța de viață pentru bărbați este așteptată să crească de la 71,1 ani la 76 ani, iar pentru femei de la 76,2 ani la 80,5 ani, scrie The Independent.

Conform Studiului Global privind Povara Bolii (GBD) 2021, țările în care speranța de viață este în prezent mai mică sunt așteptate să înregistreze cele mai mari creșteri.

Dr. Chris Murray, președintele științelor metrice de sănătate la Universitatea din Washington, SUA, și director al Institutului pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății (IHME), a declarat: „Pe lângă creșterea speranței de viață în general, am constatat că disparitatea în speranța de viață între diferite regiuni geografice va scădea. Acesta este un indicator că, deși inegalitățile în sănătate între regiunile cu venituri mari și cele cu venituri mici vor persista, diferențele se vor micșora, cu cele mai mari creșteri anticipate în Africa sub-sahariană.”

Factorii care conduc la creșterea speranței de viață

Tendința este în mare parte determinată de măsurile de sănătate publică care au prevenit și au îmbunătățit ratele de supraviețuire în cazul bolilor cardiovasculare, Covid-19 și a unei game de boli transmisibile, materne, neonatale și nutriționale (CMNN), spun experții.

Deși speranța de viață globală este prognozată să crească din 2022 până în 2050, studiul a constatat că ritmul de îmbunătățire a fost mai lent decât în cele trei decenii anterioare pandemiei de Covid-19.

Studiul indică faptul că trecerea de la bolile netransmisibile (NCD) - cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul - și expunerea la factorii de risc asociați cu NCD - cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială, dieta nesănătoasă și fumatul - vor avea cel mai mare efect asupra impactului problemelor de sănătate ale generației următoare.

Speranța de viață și sănătatea

Speranța de viață globală este prognozată să crească de la 73,6 ani în 2022 la aproximativ 78,1 ani în 2050 (o creștere de 4,5 ani).

Cu toate acestea, speranța de viață sănătoasă globală - numărul mediu de ani pe care o persoană se poate aștepta să îi trăiască în stare bună de sănătate - va crește de la 64,8 ani în 2022 la 67,4 ani în 2050 - o creștere de doar 2,6 ani. Aceasta sugerează că, deși mai multe persoane sunt așteptate să trăiască mai mult, ele sunt așteptate să petreacă mai mulți ani într-o stare de sănătate precară.

Dr. Emmanuela Gakidou, profesor de științe metrice de sănătate la IHME, a declarat: „Factorii de risc care duc în prezent la starea de sănătate precară, cum ar fi obezitatea și alte componente ale sindromului metabolic, expunerea la poluarea aerului cu particule în suspensie și utilizarea tutunului, trebuie abordați printr-o combinație de eforturi de politici globale de sănătate și reducerea expunerii pentru a atenua riscurile pentru sănătate și a îmbunătăți sănătatea populației.”

Concluzii și perspective

Studiul se bazează pe rezultatele studiului GBD 2021 privind factorii de risc, publicat de asemenea joi în The Lancet.

Cercetarea a constatat că numărul total de ani pierduți din cauza sănătății precare și a deceselor premature atribuite factorilor de risc metabolici, cum ar fi hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de zahăr în sânge și indicele de masă corporală ridicat, a crescut cu aproape 50% (49,4%) din 2000.

Analiza și-a bazat estimările pe 88 de factori de risc și rezultatele lor asociate pentru sănătate pentru 204 țări și teritorii din 1990 până în 2021.

Poluarea aerului cu particule în suspensie, fumatul și greutatea mică la naștere și gestația scurtă au fost, de asemenea, printre cei mai mari contribuitori la anii pierduți din cauza sănătății precare și a deceselor premature în 2021, cu variații considerabile între vârste, sexe și locații.

Studiul a constatat că s-au realizat progrese substanțiale între 2000 și 2021 în reducerea bolilor atribuite factorilor de risc legați de sănătatea maternă și a copilului, apa nesigură, salubritatea și spălarea mâinilor, și poluarea aerului din gospodării cauzată de gătitul cu combustibili solizi.

Dr. Murray a concluzionat: „Există o oportunitate imensă pentru noi de a influența viitorul sănătății globale, anticipând acești factori de risc metabolic și alimentar în creștere, în special cei legați de comportament și stil de viață, cum ar fi nivelul ridicat de zahăr în sânge, indicele ridicat de masă corporală și hipertensiunea arterială.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel