Spectatori îmbrăcați cu însemne ale Rusiei la un meci al lui Djokovic de la Australian Open. Poliția a intervenit
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Novak Djokovic
Novak Djokovic
Mai mulți spectatori de la Australian Open au fost interogați de poliție după ce au afișat steaguri în sprijinul invadării Ucrainei de către Rusia și apoi au amenințat agenții de securitate în urma meciului masculin din sferturile de finală dintre Andrey Rublev din Rusia și Novak Djokovic.  

În timpul meciului, care s-a încheiat cu Djokovic învingându-l confortabil pe Rublev cu 6-1, 6-2, 6-4, un spectator și-a dat jos o bluză pentru a dezvălui un tricou negru dedesubt cu litera „Z” pe el. Forțele ruse au folosit litera „Z” ca simbol de identificare pe vehiculele lor în Ucraina. Susținătorii invaziei au folosit și ei semnul de atunci, care a devenit un simbol. Deși gardienii au fost fotografiați vorbind cu spectatorul, acesta părea să rămână pe scaunul său până la încheierea meciului, scrie The Guardian.

După meci, fanii s-au adunat pe scări în afara Rod Laver Arena. În timp ce unii au început să plece, un grup mic de fani s-a ridicat pe treptele de sub arenă pentru a desfășura steaguri rusești, printre care și un steag rus cu imaginea mare a chipului lui Vladimir Putin, în timp ce scandau în sprijinul Kremlinului. Un alt bărbat purta un hanorac negru cu un „Z” care face referire la simbolul războiului Rusiei.

Potrivit Tennis Australia, patru bărbați au fost audiați de poliție după ce i-au amenințat pe agenții de securitate.

„Patru oameni din mulțimea care părăseau stadionul au dezvăluit steaguri și simboluri nepotrivite și i-au amenințat pe paznicii”, se arată într-un comunicat al Tennis Australia. „Poliția Victoria a intervenit și continuă să-i interogheze. Confortul și siguranța tuturor este prioritatea noastră și lucrăm îndeaproape cu securitatea și autoritățile.”

Invadarea Ucrainei de către Rusia a fost o problemă în curs de desfășurare la Australian Open, unde jucătorii ruși și belarusi concurează sub un steag neutru. În timpul meciului din primul tur dintre ucraineana Kateryna Baindl și rusoaica Kamilla Rakhimova din 16 ianuarie, spectatorii au afișat un steagul rus în mulțime.

La începutul turneului, spectatorilor li s-a permis să aducă toate steagurile, dar după incident, organizatorii au anulat decizia și au interzis toate steagurile rusești, steaguri imperiale rusești și articolele cu simbolul „Z”. 

Între timp, Wimbledon s-a confruntat cu alte apeluri pentru a-și anula decizia de a interzice jucătorii ruși și belarusi. Se așteaptă ca organizatorii Wimbledon să se întrunească în lunile următoare pentru a decide dacă va ridica interdicția pentru jucătorii ruși pentru turneul din acest an.

În timpul unei conferințe de presă de miercuri, Billie Jean King a spus că consideră că jucătorii ruși și belarusi ar trebui să poată concura și că jucătorii ar trebui să primească puncte de clasament la Wimbledon: „Lasă-i să joace și să-și ia banii”, a spus ea.

„Ultima informație pe care am auzit-o a fost, poate, acum o săptămână, că anunțul va fi în câteva săptămâni. Așteptăm cu toții. Să sperăm că vom putea juca. Mi-aș dori, mi-aș dori și mi-ar plăcea să joc”, a spus Rublev miercuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel