Spectacolul începe cu o lectură… de piese grecești
Data publicării:
Autor: Magdalena Popa Buluc
WhatsApp
Grecia nu este numai o destinație turistică atrăgătoare, ci este locul în care teatrul a luat naștere în urmă cu multe secole.

Grecia nu este numai o destinație turistică atrăgătoare, ci este locul în care teatrul a luat naștere în urmă cu multe secole. Pentru a omagia acest început, subliniind totodată continuitatea în timp și originalitatea noilor forme pe care dramaturgia grecească le-a adoptat astăzi, Teatrul Nottara și Fundația Culturală Greacă organizează, în perioada 14-16 iunie 2017, a noua ediție a seriei de spectacole-lectură intitulate „Spectacolul începe cu o lectură”, coordonată de regizorii Mihai Lungeanu și Alexandru Mâzgăreanu. Prin acest proiect, Teatrul Nottara și Fundația Culturală Greacă își propun stabilirea unui dialog între spațiul cultural și teatral românesc și cel internațional prin probarea calităților dramaturgice ale pieselor, atât prin exercițiul teatral de lectură realizat de regizori și actori, cât și prin intermediul unor discuții libere între spectatori, regizori, actori și autori.

Textele alese spre a fi lecturate – și interpretate – de către actorii Teatrului Nottara sunt comedii semnate de autori contemporani și au fost traduse în premieră în România. Două dintre textele alese sunt scrise special pentru scenă – Thailanda (titlu original: Cu forță, din Kifisia) de Dimitris Kechaidis și Eleni Chaviara,în regia lui Mihai Lungeanu, și Diseară mâncăm la Iocasta de Akis Dimou, în regia lui Yannis Paraskevopoulos –, iar al treilea – Martor mi-e Dumnezeu de Makis Tsitas, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu – este o adaptare pentru teatru a romanului omonim, câștigător al Premiului pentru Literatură al UE, în 2014.

Vor fi prezenți la această sărbătoare a teatrului grecesc dramaturgul Akis Dimou, autorul uneia dintre piese, și regizorul Yannis Paraskevopoulos, care este atașat deja de România prin numeroasele sale colaborări, atât la Craiova, cât și la București. Discuțiile dintre invitați și public vor fi moderate de criticul de teatru Cristina Rusiecki. Spectacolele-lectură se desfășoară în Sala George Constantin, începând cu ora 19.00.

Program:

14 iunie, ora 19.00Martor mi-e Dumnezeu de Makis Tsitas, traducere și adaptare de Claudiu Sfirschi-Lăudat, regia: Alexandru Mâzgăreanu. Cu: Gabriel Răuță

Naratorul acestei istorii – un antierou tipic al vremurilor noastre, un om simplu, care nu își dorește altceva decât să trăiască decent –, trezindu-se la cincizeci de ani fără slujbă și cu sănătatea șubrezită, își povestește necazurile pătimite, încă din copilărie, în confruntarea sa cu realitatea dură. Cu toții – femeile întâlnite, angajatorii, până și familia lui – îl trădează, în vreme ce în jurul său se conturează imaginea unei societăți care, în ciuda aparentei sale bunăstări, se scufundă tot mai mult. Năvalnicul monolog ne arată strădania lui de a rămâne în picioare. Înarmat cu umor, cu imaginație și cu o spumozitate verbală aparte, el își creează, bucată cu bucată, propriul univers.  

15 iunie, ora 19.00Thailanda de Dimitris Kechaidis și Eleni Chaviara,traducere de Claudiu Sfirschi-Lăudat, regia: Mihai Lungeanu. Cu: Ada Navrot, Luminița Erga, Isabela Neamțu, Ioana Calotă.

În Kifisiá, un cartier înstărit al Atenei, trei femei trecute de vârsta a doua și fiica uneia dintre ele discută despre iubire și, în special, despre bărbații din viața lor. Pregătite să pornească într-o călătorie în Thailanda pentru a se elibera și a deschide un nou drum în viață, Aleka, Fotini și Maro sunt prinse în propriul trecut, luptându-se cu ele însele, dar și cu ceilalți. Călătoria este continuu amânată, fiindcă în viața lor dramele nu încetează să apară – chemate sau nu. Iar bărbații, deși absenți, își fac simțită prezența în chipuri nebănuite. O dramă în cheie comică, despre trei femei în pragul unei crize de nervi, visând la o călătorie ce le va schimba viața.

16 iunie, ora 19.00Diseară mâncăm la Iocasta de Akis Dimou, traducere de Claudiu Sfirschi-Lăudat, regia: Yannis Paraskevopoulos. Cu: Cerasela Iosifescu, Alexandru Jitea, Alexandru Mike Gheorghiu, Mihaela Subțirică, Răzvan Bănică, Rareș Andrici, Cristina Juncu.

În apartamentul de la etajul al cincilea al familiei Papadamou se organizează o cină în cinstea întoarcerii de la Budapesta a fiului Iocastei Papadamou. Ceea ce ar fi trebuit să fie doar o cină liniștită de familie se transformă, în urma veștii morții petrecute în condiții ciudate a manichiuristei Nadia, într-un bun prilej de discuție între vii și morți, discuție care capătă în curând aspectul unei investigații detectivistice. O comedie spumoasă, cu nenumărate dezvăluiri, care nu încetează să ne surprindă până la căderea cortinei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel