Spațiul verde, redat bucureștenilor. Primaria Capitalei: S-au recuperat peste 13.000 de mp
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Reducerea poluării în Capitală este una din prioritățile Primarului General, Gabriela Firea.

Bucureștenii și turiștii care vizitează Capitală României trebuie să se bucure de cât mai multe spații verzi, și, de aceea, extinderea zonelor verzi ale Bucureștiului, dar și îngrijirea și dezvoltarea continuă a celor existente, beneficiază de măsuri concrete, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Capitalei. 

”Pentru prima dată în București, în actualul mandat, specialiștii Primăriei Capitalei au elaborat Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICĂ) -  primul document strategic care a fost realizat conform cerințelor Directivei 50/2008 privind calitatea aerului și care cuprinde soluții reale pentru combaterea poluării în Capitală.

Primăria Capitalei a acționat pe mai multe planuri

Pentru reabilitarea și extinderea spațiilor verzi din București, Primăria Capitalei a acționat pe mai multe planuri:

Recuperarea parcurilor: Parcul Verdi. Pentru a salva acest parc, Primăria Capitalei a achiziționat în anul 2018 șapte terenuri în suprafață de 4,6 ha care formează Parcul Verdi, în vederea redării lor spre folosință bucureștenilor, păstrându-le destinația de parc și conservând, implicit, suprafață de spații verzi publice la nivelul Capitalei.

Până în prezent, au fost reabilitate aleile și scările, a fost amenajat un loc de joacă pentru copii, s-a montat mobilier urban (bănci și coșuri de gunoi), iar sistemul de iluminat este în curs de reabilitare. Totodată, se va instala un sistem de irigații automatizat la nivelul întregului parc și se vor plantă arbori și arbuști.

Desființarea construcțiilor edificate ilegal

Desființarea construcțiilor edificate ilegal pe spațiul verde, în perioada 2017 – trim I -2020 - a fost recuperată astfel o suprafață de peste 13.000 de mp de spațiu verde, din care exemplificăm:

În perioada 2017 – 2020, au fost desfășurate acțiuni de desființare a construcțiilor (imobile, chioșcuri, terase, panouri publicitare, etc.) edificate ilegal pe spațiul verde aparțînând Municipiului București, atât din parcurile aflate în administrarea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București, cât și de pe spațiile verzi aferente arterelor de circulație, astfel:

În anul 2017 a fost redată spațiului verde o suprafață de teren de aproximativ 2.800 mp, după cum urmează:

-  în parcurile Carol, Cișmigiu, Național și Regele Mihai I (Herăstrău) – 67 mp;

-  pe spațiile verzi aferente arterelor de circulație (ex: B-dul Barbu Văcărescu, Șos. Pantelimon, Splaiul Independenței, Str. George Mihail Zamfirescu x Str. Alexandru Ivasiuc) – 2.733 mp.

În anul 2018 a fost redată spațiului verde o suprafață de teren de aproximativ 4.100 mp, după cum urmează:

-         în parcul Tineretului – 36 mp;

-   pe spațiile verzi aferente arterelor de circulație (Drumul Taberei, Șos. Virtuții, Splaiul Independenței, Șos. Barbu Văcărescu, B-dul Bucureștii Noi, Calea Griviței, etc.) – 4064 mp.

În anul 2019 a fost redată spațiului verde o suprafață de teren de aproximativ 5.750 mp, după cum urmează:

-         în parcurile Regele Mihai I (Herăstrău) și Tineretului – 1150 mp;

-   pe spațiile verzi aferente arterelor de circulație (ex: B-dul Iuliu Maniu, Drumul Taberei, Șos. Vergului, B-dul Mihai Bravu, Piața Charles de Gaulle, B-dul Aviatorilor, sector 1, etc.) – 4600 mp.

În anul 2020 – până în luna martie, când a fost declarată starea de urgență, a fost redată spațiului verde o suprafață totală de 800 mp (s-au desființat construcții din parcul Herăstrău, zona Obor, piață Delfinului, sos. Pantelimon, sos. Colentina, Piață Arsenalului).

Plantări făcute de Primăria Capitalei 

Plantări - Primăria Capitalei a plantat, împreună cu Ambasada Lituaniei și Primăria sectorul 4, 100 de stejari  în Parcul Orășelul Copiilor, iar în toamna anului 2019, în Parcul Tineretului s-a organizat o campanie de plantare a 560 arbori (stejar, frasin, arțar, tei).

Totodată, având în vedere că spațiul verde public din Capitală este gestionat de cele 6 sectoare ale Capitalei, dar și de Primăria Capitalei, în perioada 2018-2020, primăriile de sector și Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București au reabilitat, prin sisteme de irigare și montare gazon – 234 de hectare de spațiu verde.

Subliniem faptul că în Planul Integrat de Calitate a Aerului era prevăzută reabilitarea a 307 hectare, până în 2022.

Potrivit raportării primăriilor de sector, s-au reabilitat:

Sectorul 1 - amenajare spații verzi-scuaruri; spații verzi aferente blocurilor de locuințe din cartierele Pajura, Aviației, Griviței, Ion Mihalache etc. precum și amenajarea parcului Gara de Nord.

Sectorul 2 - s-au amenajat spații verzi/scuaruri; 21 de parcuri, din care amintim: parcul Motodrom, Tei, Plumbuita, Morarilor, Sfântul Pantelimon, Parcul Florilor, Parcul Nichita Stănescu, Ivorul Rece etc.

Sectorul 3 - reablitarea scuarurilor și aliniamentelor stradale etc.

Sectorul 4: reabilitarea aliniamentelor stradale, scuaruri, amenajarea spațiilor verzi aferente blocurilor de locuințe (bd. Emil Racoviță, str. serg. Ion Iriceanu) etc.

Sectorul 5: inierbarea liniilor de tramvai pe o suprafață de 45.000 mp spațiu verde pe cinci artere (ex: Calea 13 Septembrie, sos. Panduri, Calea Rahovei), reabilitare Parc Sebastian.

Sectorul 6 - Reabilitare scuaruri și spații verzi pe mai multe artere principale (Parcul Sfântul Andrei, parcul Nicolae Filimon).

Din datele transmise de primăriile de sector s-au plantat, în anii 2016-2019, peste 42.000 de arbori și, pentru cei aproximativ 24.000 de arbori avizați spre defrișare, s-a condiționat plantarea în compensare a cca. 66.000 de copaci.

Proiecte viitoare de amenajare și reabilitare

Amenajarea peisagistică - Parcul Centenar - 11.487 mp. Se vor reamenaja spațiile verzi, va fi amenajat un monument al eroilor, alei pietonale cu mobilier urban și loc de joacă pentru copii.

Va fi instalat sistem de iluminat public și vor fi realizate locuri de parcare pentru biciclişti.

Amenajarea peisagistică a Parcului Unirii – 38.800 mp. Acesta va fi transformat într-un adevărat centru verde al Capitalei. Se vor reface axele pietonale existente, se vor instala sisteme de irigații automatizate, va fi înlocuit actualul sistem public de iluminat și se va schimbă mobilierul urban.

Totodată, vor fi plantați arbori și arbuști și se vor instala coșuri de gunoi pentru colectarea selectivă a deșeurilor”, a precizat Primăria Capitalei într-un comunicat de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel