Data publicării:

Spania trimite nave de război în Marea Neagră

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Pe fondul tensiunilor din proximitatea Mării Negre, Spania se alătură forțelor NATO și trimite nave de război în regiune.

Spania a trimis nave de război să se alăture forțelor navale NATO din Mediterana și Marea Neagră, pe măsură ce tensiunea din regiune crește din cauza formării armatei ruse la granița cu Ucraina, a declarat joi ministrul Apărării, Margarita Robles.

Un vânător de mine este deja pe drum și o fregată va naviga în trei sau patru zile, a spus Margarita Robles. De asemenea, Guvernul de la Madrid are în vedere trimiterea de avioane de luptă în Bulgaria, potrivit Margaritei Robles.

„Rusia nu poate spune nici unei țări ce să facă, așa că NATO va proteja și apăra suveranitatea oricărei țări care poate sau vrea să se alăture NATO”, a mai spus ea.

De asemenea, Spania pledează pentru un „răspuns exclusiv diplomatic” pentru rezolvarea conflictului, potrivit ministrului.

Contribuția Spaniei la desfășurarea militară a NATO în Europa de Est vine după ce ministrul de externe Jose Manuel Albares și secretarul de stat american Antony Blinken au discutat marți despre un răspuns coordonat la amenințarea la adresa Ucrainei din partea Rusiei, la o întâlnire de la Washington, potrivit MSN.

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Conflict Ucraina-Rusia. Hartmann, scenariu pentru România

Ministrul Aurescu: Ce va face UE în criza din Ucraina

 

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a fost invitat la B1 TV, la emisiunea Actualitatea, moderată de Tudor Mușat, unde a vorbit despre unitatea Alianței Nord Atlantice și a Uniunii Europene în abordarea problemelor de securitate ce vizează Federația Rusă și despre modul în care fiecare stat membru își împărtășește propriile viziuni:

„Este firesc să existe diferențe de abordare, pentru că fiecare stat aliat are propria sa viziune și propriile sale interese de securitate pe care și le promovează în cadre multilaterale. În final, în urma acestor dezbateri care au loc la nivel aliat, se iau niște decizii care, dacă ne uităm la succesiunea lor, din 2014 până în prezent, au fost niște decizii foarte bune care au dus la consolidarea profilului aliat, cu sau fără acest tip de stimul din partea unor evenimente sau a unor conduite a unor actori, inclusiv a Rusiei.

La toate reuniunile la care am participat, inclusiv recent, atât în decembrie, când a avut loc reuniunea ministerială NATO de la Riga, cât și la reuniunea din 7 ianuarie care a pregătit întâlnirile de săptămâna trecută, am constatat o unitate a pozițiilor aliate în ceea ce privește abordarea principială a NATO. Sigur că există mici abordări, complementare sau divergente, dar ele sunt armonizate în cadrul Alianței și la final ieșim cu decizii.“, a spus ministrul Afacerilor Externe.

„Aceeași discuție o putem avea și la nivelul Uniunii Europene. Săptămâna trecută, la Brest, am discutat la reuniunea informală a miniștrilor de externe europeni despre cum să reacționeze Uniunea Europeană la rândul ei, fiindcă și UE este un actor important și trebuie să aibă un cuvânt de spus în toată această dezbatere, iar elementul cel mai important pe care Uniunea Europeană îl poate folosi este instrumentul sancțiunilor, pe care NATO nu-l are. NATO reacționează altfel. Dacă se întâmplă ceva și se agravează situația de securitate, NATO va consolida puternic postura aceasta de descurajare și apărare pe flancul estic, va sprijini în continuare Ucraina, fără să intervină acolo, pentru că Ucraina nu este un stat membru al Alianței Nord-Atlantice (...). Însă, va exista un tip de sprijin pentru Ucraina (...)“, a precizat, la B1 TV, Bogdan Aurescu (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI   -   Franța, mutare în România în conflictul Rusia-Ucraina. Chirieac: E un câștig pentru țara noastră

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel