Data publicării:

Spania și Italia sunt împotriva plafonului de preț propus de UE: ”Este o glumă, deci inutil”

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Executivul comunitar a prezentat ieri un plafon de preț care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie viitor într-o situație de urgență și care ar trebui să declanșeze automat ori de câte ori sunt îndeplinite două condiții.

Prima condiție este că, timp de două săptămâni consecutiv, prețul gazului tranzacționat pe TTF din Amsterdam (indicele de referință pentru gazele care sosesc prin conductă) este mai mare de 275 de euro pe megawat oră.

A doua este că diferența de preț dintre TTF și GNL este de peste 58 de euro pentru zece zile de tranzacționare consecutive.

Sunt condiții atât de greu de realizat încât de fapt dacă ar fi fost în vigoare anul acesta mecanismul nu s-ar fi declanșat nici în august, când prețul TTF a atins vârful istoric de 346 de euro.

Potrivit Europa Today, textul propunerii  va fi discutat astăzi la Consiliul Energetic extraordinar al UE, iar pentru a deveni operațional va trebui să fie aprobat de majoritatea calificată a statelor membre, state care vor avea și posibilitatea de a-l modifica, poate prin scăderea limitelor plafonului, si din acest motiv se asteapta o discuție foarte aprinsă.

În acest moment, cele mai dure critici au venit din Spania potrivit cărora plafonul de preț propus de executivul UE ”nu poate fi o propunere serioasă, este o glumă”, a tunat vicepremierul și ministrul pentru Tranziție, Teresa Ribera, care a spus că și-a exprimat ”indignarea” la Bruxelles, spunând că este sigură că alții își vor face simțită nemulțumirea în mod clar în Consiliu. Propunerea este „în mod clar insuficientă”, a spus premierul spaniol, Pedro Sánchez,

Plafonul de preț la 275 de euro "riscă să fie ineficient. Un simplu steag, dar fără efect", a declarat pentru SkyTg24 ministrul italian al Mediului și Securității Energetice, Gilberto Pichetto, care a prezis că "ar trebui un sistem speculativ ca cel pe care l-am experimentat în timpul vara, plafonul de preț ar fi irelevant”, iar acest lucru ar avea ”consecințe pentru familii și afaceri”. Pentru ministru, acest mecanism ”riscă să stimuleze speculația în loc să o frâneze”.

Un bloc de țări conduse de Țările de Jos și Germania s-a aliniat împotriva ideii de a impune un plafon la prețurile de cumpărare a gazului pe piețe, temându-se că printr-o astfel de măsură producătorii de gaze din țări terțe ar putea prefera să-și vândă hidrocarburile altor națiuni, lăsând Europa uscată.

Citește și:

Rusia anunță că nu va livra ţiţei sau produse petroliere statelor care implementează un plafon de preț

Rusia preferă să redirecționeze livrările sale de petrol "partenerilor orientaţi către piaţă" sau va reduce producţia, a informat vicepremierul rus, Alexander Novak, într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Novak a reafirmat astfel poziţia ţării sale în contextul în care ţările din G7 intenţionează să anunţe miercuri la ce nivel vor stabili un plafon de preţ pentru ţiţeiul rusesc. Plafonarea, sprijinită şi de Uniunea Europeană, va interzice companiilor să furnizeze servicii, inclusiv transport şi asigurări, pentru livrările de petrol rusesc oriunde în lume, dacă nu este vândut sub pragul convenit.

Decizia UE

UE intenţionează să interzică din 5 decembrie importurile de ţiţei rusesc transportat pe mare şi achiziţiile de produse petroliere din Rusia din 5 februarie. SUA şi Marea Britanie au transmis companiilor lor că vor beneficia de o perioadă de graţie, până în 19 ianuarie, pentru a primi navele ruseşti de transport, cu condiţia ca marfa să fi fost încărcată înainte de intrarea în vigoare a plafonării. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel