Data publicării:

Spania, scutită de reducerea consumului de gaze cu 15%. A obținut o derogare de la Bruxelles: Succes al diplomației spaniole

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Un acord a fost semnat în UE pentru reducerea consumului de gaze naturale cu 15%, în contextul posibilității ca Rusia să oprească robinetul. 

Spania s-a opus de la început reducerii 15% a consumului de gaz. Delegaţia Madridului a mers la Bruxelles cu o listă de amendamente. Din această listă a obţinut o parte suficientă pentru a considera întâlnirea un succes spaniol, notează Rador. 

Echipa condusă de ministrul spaniol Teresa Ribera (ministrul tranziţiei ecologice şi provocării demografice n.r.) spune că documentul final este un succes al diplomaţiei spaniole. Cel mai important lucru este că Madridul va reduce de formă voluntară consumul de gaz cu 7% în loc de 15%.

Explicaţia acestei decizii stă în mai multe situaţii excepţionale definite în documentul semnat de miniştrii energiei. În primul rând, acesta spune că fiecare stat membru al UE va contribui după propriile caracteristici, posibilităţi şi necesităţi la reducerea consumului de energie în perspectiva anunţatei crize energetice provocate de Rusia, iar Spania se încadrează unora dintre cele mai importante caracteristici care îi pot oferi această excepţionalitate. Statutul de insulă energetică, expresie care înseamnă interconectibilitate redusă cu restul Europei, este una dintre ele. La fel, capacitatea mare de depozitare a gazului, obţinută de Spania prin investiţii de peste 3,5 miliarde de euro. Consumul estimat al Spaniei pentru perioada 1 august-31 martie este de 22,9 de miliarde de mc de gaz. ”Asta înseamnă că ţara noastră trebuie să economisească 1,7 miliarde de mc”- spune Teresa Ribera, adăugând că această cantitate este un deziderat plauzibil. Măsura a venit la timp pentru a evita raţionalizări şi reduceri masive, spune aceasta, conform sursei citate. 

Expertul în energie Dumitru Chisăliță consideră că noul acord este unul strict politic, fără prea mari efecte. 

”Este un acord politic, care, din punctul meu de vedere, nu valorează prea mulți bani. E o chestie în care noi ne înțelegem să ne fie bine la iarnă. Ce vom face nu este încă clar, cine ce... Plus că sunt o grămadă de excepții. Adică ne înțelegem să facem toți, dar apoi spunem ba tu nu, ba tu da. Suntem de acord, dar, de fapt, nu prea suntem de acord.” afirmă el. Vezi mai mult aici

Gazprom reduce la jumătate furnizarea de gaze naturale spre Europa prin Nord Stream 1

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat că va reduce din nou drastic aprovizionarea cu gaz către Europa prin conducta sa principală, din cauza lucrărilor de întreținere. 

Gazprom a anunțat, astfel, că oprirea unei alte turbine la conducta Nord Stream 1 ar reduce producția zilnică de gaz la 20%, înjumătățind nivelul actual de aprovizionare.

Gazprom, controlată de statul rus, a anunțat că următoarea reducere a aprovizionării va începe miercuri la ora 04:00 GMT, din cauza ”stării tehnice” a uneia dintre ultimele două turbine în funcțiune. Dar o purtătoare de cuvânt a ministerului german al Economiei a declarat pentru AFP: ”Conform informațiilor pe care le avem, nu există niciun motiv tehnic pentru o reducere a livrărilor”. Kremlinul dă vina pe sancțiunile occidentale pentru situație și transmite că este un partener energetic de încredere. De vină, conform Rusiei, ar fi echipamentele care ajung cu întârziere din Canada. Citește mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel