Data publicării:
Spania nu acceptă dubla cetățenie, impediment pentru comunitatea românească. Ica Tomi: Foarte mulți, pentru o carieră, renunță la cetățenia română
Ica Tomi, președinte al asociației Salva din Spania, a vorbit despre acceptarea dublei cetățenii pentru românii din țara iberică.
Ica Tomi, președintele Asociației Salva din Spania, a vorbit despre problemele pe care le întâmpină românii din țara iberică din cauza faptului că nu există un acord privind dubla cetățenie:
„O particularitate legislativă pe care o știm e faptul că Spania nu permite dubla cetățenie. A fost o piedică pentru românii din Spania și pentru copiii lor în a păstra legătura cu țara mamă? Dacă sunt obligat să renunț la cetățenia română, sunt spaniol 100%, vorbesc limba spaniolă, merg la școala spaniolă, am prieteni spanioli, practic ce mă mai leagă? Este un impediment?“, a întrebat Bogdan Bolojan, redactor-șef Știri Diaspora.
„Sigur că da! Este un impediment pentru că nu există un acord bilateral între cele două țări în care să putem avea dubla cetățenie. Mereu se ridică această problemă pentru că, la sportivi de exemplu, dacă vor să facă sport de performanță, automat trebuie să renunțe la cetățenia română în favoarea celei spaniole pentru a putea avansa la un alt nivel. Sunt anumite posturi de muncă unde nu poți avea dublă cetățenie. Sigur, ca cetățeni europeni putem vota la alegerile locale, putem să mergem până la nivel de consilieri și primari, dar nu mai mult. Suntem limitați, iar atunci dubla cetățenie ar fi foarte bine venită.
De ani întregi sunt multe voci care se ridică și vorbesc în acest sens și încearcă să demonstreze, dar asta nu depinde de noi, ci depinde de guvernările celor două țări. Ca să putem să avem dreptul cu dublă cetățenie, care ar ajuta foarte mult, statul spaniol trebuie să schimbe legislația. De curând, Spania a acordat-o Franței. E cam singura țară din Uniunea Europeană care are un acord de dublă cetățenie cu Spania. Noi așteptăm. Foarte mulți, pentru o carieră, renunță la cetățenia română! Deja vorbim de copii care fac facultăți, care termină și așa mai departe. În România nu mai au pe nimeni, nu mai au proprietăți și practic, nu au adresă. Dacă le expiră buletinul, ce să facă? E o nebunie cu consultatul, iar ca să își reînnoiască documentele e foarte complicat. În acel moment, renunță la cetățenie“, a spus Ica Tomi.
Proceduri dificle pentru români
„Care ar fi piedicile?“, a întrebat Bogdan Bolojan.
„Nu sunt piedici, ci este o procedură. Dacă ți-ai pierdut cartea de identitate sau ți-a expirat, trebuie să faci o procură pe cineva din România, dacă ai pe cine, dacă ai spațiu, că nu toată lumea mai are pe cineva în România. Atunci, trebuie să te duci în România ca să îți reînnoiești actul. Gândiți-vă la niște tineri care sunt cetățeni români, care nu vorbesc bine română și trebuie să vină în țară să își reînnoiască o carte de identitate“, a mai spus președintele asociației Salva.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Visul românilor din diaspora. Ica Tomi: E al tuturor! În asta se regăsesc mulţi dintre cei care emigrează
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News