Data publicării:

Spania întâmpină zeci de protestele față de turismul de masă. Acestea se pot răspândi și în restul Europei, spune un oficial UNESCO

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto ilustrativ (Sursa: Pexels)
Foto ilustrativ (Sursa: Pexels)
Zeci de mii de protestatari au ieșit în stradă în cele mai populare destinații din Spania, cerând limitarea turismului de masă.

Numărul mare de vizitatori, creșterea prețurilor la locuințe și creșterea numărului de turiști în căutare de selfie-uri au contribuit la crearea unor situații care sunt "total dezechilibrate", a declarat un oficial al UNESCO, adăugând că, dacă nu se abordează aceste probleme, valul spaniol de proteste împotriva turismului de masă s-ar putea extinde în întreaga Europă.

În ultimele săptămâni, zeci de mii de protestatari au ieșit în stradă în cele mai populare destinații din Spania, cerând limitarea turismului de masă și o regândire a unui model de afaceri care, spun ei, a dus la creșterea prețurilor locuințelor și la alungarea populației locale din orașe.

De la Malaga la Mallorca și de la Gran Canaria la Granada, organizatorii au subliniat că protestele nu sunt împotriva turismului în sine, ci mai degrabă un apel pentru o abordare mai echilibrată.

"Ceea ce vedem este că depășim un prag de toleranță în aceste destinații"

Este un sentiment împărtășit de Peter DeBrine, ofițer principal de proiect pentru turism durabil în cadrul UNESCO. "Ceea ce vedem este că depășim un prag de toleranță în aceste destinații", a spus el. "Încercăm cu adevărat să reechilibrăm situația. Acum este complet dezechilibrată", a completat acesta.

El a indicat o multitudine de factori care explică de ce mulți spanioli - mult timp una dintre cele mai populare destinații turistice din lume - conduc acum reacția împotriva industriei turismului. Principalul motiv dintre toate a fost criza imobiliară, a spus el, descriind-o drept "picătura care a umplut paharul".

Turismul a exacerbat preocupările existente cu privire la accesibilitatea locuințelor, deoarece răspândirea cazării pe termen scurt îi scoate de pe piață pe rezidenții locali. "Cred că acest lucru a adăugat multă anxietate și frustrare pentru oamenii care locuiesc în aceste destinații", a declarat DeBrine.

Angajații din zone precum Ibiza nu au avut de ales decât să locuiască în furgonete, rulote și corturi, în timp ce în Málaga, o "rebeliune a autocolantelor" a determinat locuitorii să lipească autocolante - pe care scrie "O familie a locuit aici" sau "Du-te acasă" - în fața locuințelor turistice din oraș.

Pe măsură ce Spania trece de la un an record la altul, numărul mare de vizitatori a fost un alt factor care a contribuit la proteste, a spus DeBrine. "Cred că în anumite destinații, cu siguranță există și modul în care se comportă turiștii", a spus el. "Cred că și acest lucru contribuie - știți, turiștii care nu respectă destinațiile în care călătoresc", a completat acesta.

Destinațiile din Spania au încercat de mult timp să se opună la ceea ce localnicii descriu drept comportament antisocial: introducerea de coduri vestimentare, reducerea vânzărilor de alcool și - așa cum s-a întâmplat recent într-un oraș stațiune - interzicerea costumelor gonflabile și a păpușilor sexuale.

"Un turism motivat de selfie-uri. Ei vor doar să facă o fotografie a ceva fără să înțeleagă cu adevărat ce este și ce înseamnă pentru noi"

Unesco a promovat mult timp călătoriile, subliniind capacitatea sa unică de a promova aprecierea patrimoniului cultural din întreaga lume. Dar, în epoca social media, acest ideal pare să fi devenit mai greu de vândut, a declarat DeBrine.

"Adică, am evoluat, de asemenea, în ceea ce eu numesc un turism motivat de selfie-uri. Știi, ei vor doar să facă o fotografie a ceva fără să înțeleagă cu adevărat ce este și ce înseamnă pentru trecutul și viitorul nostru", a spus el. 

Frustrarea față de grupurile din ce în ce mai numeroase de persoane care caută selfie-uri a fost evidentă în Mallorca în luna iunie, când sute de persoane au organizat un protest într-un golf pitoresc. Ei s-au plâns de supraaglomerarea și degradarea mediului provocate de numeroșii instagrameri și influenceri care se înghesuie pentru a surprinde imaginea perfectă.

Cu toate acestea, câteva săptămâni mai târziu, protestele din Spania au luat o întorsătură amară după ce o mână de protestatari cu pistoale cu apă au stropit turiștii. Alții purtau pancarte pe care scria "Turiștii să plece acasă" și "Nu sunteți bineveniți".

DeBrine a descris acțiunile "extreme și inutile", generate de frustrare: "Și probabil că acestea nu vor dispărea până când nu va exista un fel de răspuns".

Potrivit acestuia, era nevoie de o schimbare de paradigmă, prin care factorii de decizie să înceapă să se întrebe cum ar putea fi îmbunătățite lucrurile pentru cetățeni și rezidenți. 

Este o schimbare deja vizibilă în multe locuri, a spus el, indicând impulsul Danemarcei de a încuraja comportamentele durabile, ecologice și taxa de intrare din Veneția. În Barcelona, primarul a promis recent să limiteze închirierea de apartamente pentru turiști până în 2028, în timp ce Mallorca și Dubrovnik au luat măsuri pentru a limita sosirea navelor de croazieră.

Nu toate aceste soluții ar funcționa neapărat, a spus DeBrine, indicând ca exemplu eforturile anterioare de dispersare a turiștilor în interiorul destinațiilor de interes. Strategia a avut consecințe nedorite, deoarece unii localnici au început să se plângă de zgomot și de presiunea asupra infrastructurii locale, în timp ce alții s-au văzut alungați din zone, locuințele fiind transformate din ce în ce mai mult în chirii pe termen scurt. "Dintr-o dată, ai oameni peste tot într-o destinație, iar acest lucru cauzează, de asemenea, un fel de problemă", a explicat DeBrine, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel