Spania consideră explozia de la Ambasada Ucrainei atac terorist
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Explozia unei scrisori la Ambasada Ucrainei din Madrid este văzută drept un atac terorist. 

Autorităţile spaniole consideră explozia de la Ambasada Ucrainei drept un act terorist, a anunţat, miercuri, Agenţia Europa Press. Potrivit agenţiei, Colegiul Naţional Judiciar din Spania a decis "să considere incidentul de la Ambasada Ucrainei din Madrid, în urma căruia un angajat al departamentului diplomatic a fost rănit, drept un presupus act terorist". Potrivit Europa Press, judecătorul José Luis Calama a demarat un proces preliminar după ce a primit un raport întocmit de poliţia spaniolă. "Documentul cuprinde detaliile cheie ale incidentului" - a subliniat agenţia.

Explozia de la Ambasada Ucrainei din Madrid a avut loc în jurul orei 13:00, ora locală (15:00, ora Moscovei). O scrisoare cu o bombă adresată ambasadorului a fost deschisă de un oficial al ambasadei. Acesta a fost rănit uşor la mâna dreaptă şi a solicitat în mod independent asistenţă medicală la Spitalul "Nuestra Senora de America" din Madrid. Poliţia a izolat teritoriul din jurul ambasadei, scrie Rador.

Stoltenberg: Dacă Ucraina nu va triumfa ca stat independent şi suveran, nu se va mai putea vorbi de aderarea la NATO

Ucraina a făcut progrese semnificative în faţa invaziei ruse, dar nu trebuie să subestimăm Rusia, ale cărei rachete şi drone continuă să atace oraşele, civilii şi infrastructura critică din Ucraina, a declarat miercuri, la Bucureşti, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adăugând că, în cazul în care Ucraina nu va triumfa ca stat independent şi suveran, nu se va mai putea vorbi de aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.

'Ucraina a făcut progrese semnificative, dar nu trebuie să subestimăm Rusia. Rachetele şi dronele ruseşti continuă să atace oraşele, civilii şi infrastructura din Ucraina. Asta produce o suferinţă umană enormă, în contextul venirii iernii', a spus el într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii miniştrilor de externe din cadrul Alianţei.

'Miniştrii de externe din NATO au transmis clar că este esenţială continuarea sprijinului militar pentru Ucraina, în special printr-o apărare aeriană suplimentară', a mai afirmat Stoltenberg, adăugând că salută 'noile angajamente făcute de Aliaţi'. Şeful NATO a precizat de asemenea că Aliaţii au anunţat contribuţii semnificative la Pachetul NATO de Asistenţă Comprehensivă, oferind Ucrainei ajutor neletal, inclusiv combustibil şi generatoare.

Întrebat când ar putea adera Ucraina la NATO, Stoltenberg a subliniat că 'cea mai urgentă sarcină este să ne asigurăm că Ucraina va triumfa ca naţiune suverană, democrată şi independentă în Europa'.

'Pentru a face asta, trebuie să mobilizăm un sprijin militar, economic, financiar şi umanitar constant şi cât mai mare, iar asta este exact ceea ce facem acum', a precizat el. 'Dacă Ucraina nu va triumfa ca stat independent şi suveran, atunci chestiunea aderării nu va mai fi deloc în discuţie, pentru că Ucraina nu ar mai fi o ţară candidată', a spus şeful NATO.

Stoltenberg a insistat că o precondiţie pentru ca aderarea Ucrainei să fie luată în discuţie este ca această ţară 'să triumfe'. El a subliniat totuşi că există multe opţiuni între 'nimic şi apartenenţa totală, ceea ce înseamnă că trebuie să dezvoltăm cu Ucraina un parteneriat cât mai strâns, atât politic, cât şi practic'.

'Asta îi va întări instituţiile şi o va ajuta să treacă de la standardele din epoca sovietică privind echipamentele la standardele NATO privind echipamentele. Acest lucru este bun pentru Ucraina, pentru că îi va creşte interoperabilitatea şi o va ajuta să se apropie de aderare', a spus şeful NATO. 'Este important acum să o luăm pas cu pas, iar cel mai important pas este să ne asigurăm că Ucraina triumfă', a insistat el. În altă ordine de idei, el a afirmat că aderarea Finlandei şi Suediei la NATO este aproape finalizată. 'Aderarea lor le va face mai sigure, iar Alianţa noastră ar fi mai puternică. Zona euroatlantică ar fi de asemenea mai sigură. Este momentul să le primim ca membri deplini ai Alianţei', a declarat Stoltenberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel