Șpaga în spitale. Adriana Pistol: Pe toţi pacienţii îi sfătuiesc să renunţe la aceste practici. Nu vor căpăta niciun fel de îngrijire în plus
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 16 aug 2022, 18:11
WhatsApp
Șpaga în spitale. Adriana Pistol: Pe toţi pacienţii îi sfătuiesc să renunţe la aceste practici. Nu vor căpăta niciun fel de îngrijire în plus
Adriana Pistol, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, îi sfătuieşte pe toţi pacienţii să nu mai dea bani medicilor

„Nu deţin informaţii referitor la acest subiect în sensul de date foarte concrete. În mod sigur, dacă cetăţenii simt lucrurile astea în continuare, ceva se petrece. Din puţinele informaţii pe care le deţin ştiu că Agenţia de Integritate a Ministerului Sănătăţii are un program prin care se colectează de la cetăţeni toate aceste informaţii. Ne-am uitat puţin în ultimele două luni şi ceea ce am observat a fost faptul că, dintre respondenţi, în urma sms-ului pe care îl primesc după ce au făcut o vizită într-o unitate sanitară, în jur de doi la sută dintre aceştia reclamă că li s-au solicitat diverse beneficii de către diverse persoane din unităţile sanitare şi tot cam atâtea aveau şi disponibilitatea să reclame acest lucru organelor în drept, fapt care se şi petrece, sunt încurajaţi să facă acest lucru”, a declarat Adriana Pistol.

„Ministerul Sănătăţii nu poate face mai mult decât să stimuleze toţi cetăţenii care sunt puşi într-o astfel de situaţie să comunice acest lucru şi să aibă o atitudine proactivă alături de minister pentru a sfârşi astfel de practici, pentru că este singura modalitate prin care noi putem să acţionăm. Cred că toţi medicii şi toate cadrele medicale din România sunt cei care trebuie să participe la schimbarea mentalităţii populaţiei despre această tagmă profesională şi asta o pot face printr-un comportament adecvat faţă de pacienţii lor, care să nu implice sub nicio formă astfel de practici”.

„Pe toţi pacienţii îi sfătuiesc să renunţe la aceste practici din simplul motiv că nu vor căpăta niciun fel de îngrijire în plus faţă de cea de care ar beneficia oricum. Este o mentalitate, într-adevăr, care este dificil să fie modificată, dar oamenii trebuie să înţeleagă că nu este o practică la care trebuie să recurgă. Nu vor fi operaţi altfel sau trataţi altfel decât cum scriu protocoalele operatorii. (…) Este bine să uităm de astfel de practici. Fiecare dintre noi trebuie să participăm la acest lucru. Recunoştinţa ne-o putem arăta printr-o strângere de mână, printr-o privire care înseamnă mai mult decât orice altceva”, a mai afirmat secretarul de stat.

Alfred Bulai: "Sistemul din România este gândit să producă șpagă"

Sociologul Alfred Bulai a vorbit la „Nod în papură” despre faptul că sistemul din România produce corupție.

G Ad:

"Mare scandal în presa "hashtag" să-i zic așa. Ce crezi că vrea să facă monstrul de primar din Mogoșoaia? Domne’, vrea să facă un complex imobiliar pe zece hectare în Mogoșoaia. Auzi ce oribilitate, ce onoare. S-a luptat o doamnă de la USR cu ei să nu cumva să facă treaba asta”, a transmis Vâlcu în emisiunea "Nod în papură".

"Păi nu mai bine iei terenul agricol gol și faci ceva? Că nu face nimeni agricultură în jurul Bucureștiului, e teren viran cu iarbă pe el”, a răspuns Bulai.

"Stai o clipă, ăia erau niște sălbatici care au îmbrâncit-o, au vrut să-i ia telefonul, au țipat la ea. Au făcut niște lucruri pentru care sunt și anchetați de poliție”, a completat jurnalistul.

"E dreptul femeii să protesteze, dar problema este că în România există acest gen de atitudine care nu e deschisă spre viziune și perspectivă, despre ce vreau să dezvolt. Achiesează rapid la Gigi care este contra, pune piedică, se luptă. Gândește-te că, în realitate, nu era nimic acolo, așa cum e peste tot în jurul Bucureștiului de regulă.

Viziune nu înseamnă să faci 30 de blocuri, de-a valma, cum sunt în București, cu un pomișor în fața blocului. Stai că fac ceva frumos, închis, cu parc în interior, cu piscine, cu lacuri, cu ce vrei tu. Conceptul imobiliar nu înseamnă cutii de chibrituri, asta e treaba. Dacă există viziune! Dar, din păcate, a fost mult business în România”, a adăugat Alfred Bulai.

"Fie vorba între noi, știm că o parte importantă a corupției, în România, este obținerea de avize tocmai pentru că sunt dificile mecanismele de obținere a avizelor. Un mare om de afaceri mi-a povestit de experiența pe care a avut-o într-o țară nordică, probabil Suedia. Îmi povestea că acolo nu există ANAF, prostii din astea – Ministerul de Finanțe este singurul care are toate pârghiile.

Dar dacă ai o problemă în facturi, nu ai înregistrat o plată, oamenii de acolo au pe calculator totul, cum ar trebui să fie în lumea de azi. Ei nu dau amenzi, nu pot da amenzi. Cu alte cuvinte, de ce să dai șpagă dacă nu poți fi amendat? La prima abatere îți spune că ai o problemă, că trebuie rezolvată, nu se pune problema să te facă infractor, nenorocit, să aducă mascații.

A doua oară, ți se spune din nou, te roagă să discuți cu contabilul, dar tot cu eleganță, la o cafea. La noi, vin cu mascații la firmă. Totuși, a treia oară este o chestiune penală și e urât de tot. Dar există totuși prezumpția de nevinovăție. "Domnul Vâlcu, vedeți că aici apare o factură, aici o altă sumă...".

Totuși, sistemul din România este gândit să producă șpagă. Corupția nu există din cauza oamenilor răi, ci sistemul este de așa natură. Uite, de exemplu, pentru firme, pe vremuri, trebuia să ai vreo 50 de avize și unul final, dar nu conta decât ăla final. De exemplu, trebuia să ai aviz de la pompieri pentru un stingător la două camere. Tu aveai două notariate de garsonieră, dar în două blocuri diferite. Trebuia să ai un extinctor fiindcă erau două camere, deci absurd”, a mai spus sociologul Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro