Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Soyuz, lansare ratată. NASA, reacție surpriză

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Stiri
WhatsApp

NASA laudă 'relaţiile minunate' pe care le are cu Rusia, în pofida eşecului rachetei Soyuz.

NASA va avea în continuare 'relaţii minunate' cu agenţia spaţială rusă, Roscosmos, şi va continua să utilizeze rachete şi capsule Soyuz pentru a trimite astronauţi americani pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), în pofida eşecului suferit joi de o astfel de rachetă rusească, la scurt timp timp după lansare, a declarat vineri, la Moscova, administratorul agenţiei spaţiale americane, Jim Bridenstine, citat de AFP.

'Există relaţii minunate între noi şi Rusia', a declarat el într-o conferinţă de presă, precizând că se aşteaptă ca NASA să continue să folosească rachete Soyuz şi în viitor. Jim Bridenstine, care se afla pe cosmodromul din Baikonur pentru a asista la lansarea rachetei ce urma să îi transporte pe astronauţii Nick Hague şi Aleksei Ovcinin la bordul ISS, a subliniat că 'totul s-a derulat cu bine după eşecul rachetei', notând că pilotul automat 'a luat decizia bună', ejectându-i pe cei doi astronauţi.

SSI, pe orbită din 1998

'Oamenii care au pus la punct această rachetă au făcut-o într-o manieră admirabilă', a adăugat el în aceeaşi conferinţă de presă, organizată la ambasada Statelor Unite din Moscova. Administratorul NASA, care s-a întâlnit cu directorul agenţiei spaţiale ruse, s-a declarat 'încrezător' în legătură cu posibilitatea ca următoarea lansare spre ISS să aibă loc în luna decembrie.

Staţia Spaţială Internaţională, unul dintre rarele exemple ce marchează cooperarea dintre Rusia şi Statele Unite într-un context de tensiuni diplomatice fără precedent între cele două ţări după Războiul Rece, se află pe orbită din 1998 la aproximativ 400 de kilometri deasupra Terrei şi se deplasează cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră. Şaisprezece ţări participă la proiectul ISS, care a avut un cost de peste 150 de miliarde de dolari, finanţat în mare parte de Statele Unite şi Rusia.

După retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane în 2011, rachetele şi capsulele Soyuz au rămas singurele vehicule spaţiale care sunt capabile să trimită echipaje de astronauţi la bordul ISS şi să le readucă apoi pe Terra.

Vezi și: Accident Soiuz. Staţia Spaţială Internaţională, fără 'taxiuri'



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel