Soția "Comisiei de la Veneția", premiată de Băsescu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
maud
maud

Traian Băsescu se vede că este un diplomat desăvârșit și nu uită serviciile făcute de anumite personalități de-a lungul mandatului său la Cotroceni. Astfel, pe 28 septembrie, președintele Băsescu a emis un decret pentru decorarea cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor, a olandezei Maud de Boer-Buquicchio, secretar general adjunct al Consiliului Europei, nimeni alta decât soția președintelui Comisiei de la Veneția.

Președintele României este darnic când vine vorba de a răsplăti serviciile de care a beneficiat din partea unor oficiali europeni. Doamna  Maud de Boer-Buquicchio, secretar general adjunct al Consiliului Europei, este una dintre persoanele care Băsescu i-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor, printr-un ordin semnat pe 28 septembrie pentru următoarele  motivele oficiale:

- Pentru că și-a pus întreaga carieră în slujba Europei Unite;

- Pentru că a contribuit la protecţia copilului şi a altor categorii defavorizate;

- Pentru că a colaborat constant cu autorităţile române în reformarea legislaţiei din domeniul adopţiilor;

Totuși, motivul principal, pe care nu-l găsim în decretul prezidențial, este ușor de intuit. Doamna  Maud de Boer-Buquicchio nu este alta decât soția lui  Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei, cunoscută mai ales sub numele Comisiei de la Veneţia, o comisie care a jucat un rol foarte important, alături de înalții funcționari ai Consiliului Europei, în bătălia pentru reînscăunarea, la masa verde, a lui Traian Băsescu după referendum, scrie pesurse.ro.

Dacă rememorăm anumite fapte din perioada suspendării, când Traian Băsescu și echipa sa au susținut constant că în România a avut loc o lovitură de stat, observăm cum se leagă anumite evenimente.

Pe 4 iulie, Gianni Buquicchio își exprimă îngrijorarea cu privire la tentativele de exercitare a unor presiuni asupra Curții Constituționale a României și de subminare a independenței acesteia și cere României să respecte Constituția și standardele internaționale în privința independenței justiției și statului de drept. Se referea, desigur, la atentatele la adresa judecătoarei Aspazia Cojocaru, cercetate cu mare tam-tam de procurori, dar nefinalizate cu trimitere în judecată.

După ce Parlamentul de la Bucureşti votează suspendarea lui Băsescu, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, şi şeful d-nei Maud, adică secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, îşi arată şi ei îngrijorarea în legătură cu evoluţia situaţiei din România şi anunţă poporul european că au solicitat Comisiei de la Veneţia să îşi exprime poziţia cu privire la acţiunile Guvernului şi Parlamentului României, şi anume dacă acestea sunt compatibile sau nu cu principiile democratice şi cu statul de drept.

 Iar pe 3 august,  Augustin Zegrean, preşedintele CCR, trimite o scrisoare mai multor oficiali europeni pe care îi înștiințează că unul dintre judecători le mărturisea colegilor săi că se teme să voteze validarea sau invalidarea referendumului din 29 iulie, din cauza ameninţărilor primite de el şi de familia sa.

Totul culminând pe 7 august, când Gianni Buquicchio se arată şocat că, „pentru a doua oară într-un timp scurt, Curtea Constituţională a unui stat membru al Consiliului European şi al UE se simte obligată să facă apel la Comisia de la Veneţia pentru a-şi proteja independenţa". (Sursa: pesurse.ro)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel