Sotheby's va scoate la licitaţie un manifest al lui Pierre de Coubertin din 1892
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Casa Sotheby's va scoate la licitaţie în decembrie la New York un manifest al lui Pierre de Coubertin din 1892, în care celebrul baron francez îşi expune ideile şi motivele pentru recuperarea Jocurilor Olimpice, relatează EFE, scrie Agerpres.

Manuscrisul de 14 pagini, care a fost expus începând de miercuri la sediul Sotheby's din Los Angeles, este unicul original existent al acestui discurs istoric pronunţat de Coubertin cu patru ani înainte ca Atena să găzduiască prima ediţie a Jocurilor Olimpice moderne din 1896.

Sotheby's a asigurat miercuri într-un comunicat că este pentru prima oară când publicul poate vedea acest document, deşi a precizat că în 2009 a fost expusă la Copenhaga o copie de mare calitate a aceluiaşi document.

Casa de licitaţii este de părere că preţiosul manifest ar putea atinge o sumă între 700.000 şi un milion de dolari.

Potrivit Sotheby's, manifestul corespunde discursului pe care Coubertin l-a susţinut în 1892 la Sorbona, Paris, cu prilejul celei de-a cincea aniversări a Asociaţiei Franceze a Atletismului.

În manifest, Coubertin prezintă viziunile sale privind recuperarea Jocurilor Olimpice şi expune ideile sale ferme şi credinţa în sport ca vehicul al progresului şi de uniune între oameni.

La doi ani după acest discurs, Coubertin a înfiinţat Comitetul Internaţional Olimpic, iar patru ani mai târziu Jocurile Olimpice aveau să fie găzduite de Atena.

După Jocurile Olimpice din 1932 şi 1984, care s-au desfăşurat în Los Angeles, oraşul californian va deveni din nou gazdă a ediţiei din 2028.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel