Data publicării:

Soros solicită Germaniei să salveze euro ca să nu se distrugă UE

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
soros
soros

Uniunea Europeană (UE) ar putea fi distrusă de criza "de coşmar" a zonei euro, iar Germania trebuie să-şi asume responsabilitatea de a salva moneda comună, a declarat, luni, miliadarul american George Soros, devenit faimos ca investitor prin speculaţii de proporţii împotriva cursului lirei sterline în 1992, citat de CNBC.

Potrivit lui George Soros, alternativa pentru Germania, cea mai mare economie a zonei euro, ar fi să părăsească zona euro. "Criza împinge UE într-o depresiune de durată, auto-creată. Există un pericol real ca euro să distrugă Uniunea Europeană. Calea de scăpare este ca Germania să accepte un angajament mai mare, să-şi susţină nu doar propriile angajamente, ci şi pe cele ale ţărilor îndatorate", a spus președintele Soros Fund Management.

Germania ar trebui să acționeze în calitate de lider al Uniunii așa cum au făcut Statele Unite ale Americii pentru lumea liberă, după Al Doilea Război Mondial, a declarat Soros, la un prânz găzduit de Asociația Națională pentru Economie Business.

De asemenea, Soros susține că Germania trebuie să își intensifice acțiunile pentru a salva moneda euro și planul de eurobonduri, deoarece, "în cazul în care are succes, costurile vor fi foarte reduse, dar dacă nu va reuși, aceasta ar trage în jos Germania".

Emiterea de obligațiuni în euro ar fi o modalitate de a distribui riscul în uniunea monetară, consideră Soros, care arată că o altă soluție ar fi ieșirea Germaniei din zona euro.

"Problema ar dispărea în neant," ca urmare a deprecierii euro și ajustării randamentelor obligațiunilor ale țărilor îndatorate, a mai spus Soros.

Fondul Monetar Internațional și miniștrii de finanțe din unele țări din afara Europei au pus presiune asupra Germaniei pentru a face ceea ce este necesar pentru a salva moneda euro și să rezolve o criză care a paralizat economia globală.

Germania se află în fruntea unui grup de ţări nordice din Europa care se opun susţinerii ţărilor cu probleme prin pachete de împrumuturi externe.

De asemenea, Germania, din nou, a considerat că este prea devreme pentru a spune că Grecia - cel mai tulbure stat al membrilor zonei euro - ar putea părăsi în cele din urmă Uniunea.

O problemă-cheie este incertitudinea care planează asupra faptului dacă Spania va solicita ajutor financiar din zona euro și dacă Grecia poate conveni cu creditorii săi asupra măsurilor de austeritate noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel