Sorin Cîmpeanu: Nimeni nu a tăiat nimănui vreo bursă
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a dat asigurări, miercuri, că nimeni nu a tăiat nimănui vreo bursă.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus că toţi elevii care se încadrează în criteriile sociale, de venit, medicale, sau de altă natură primesc burse sociale. De asemenea, toţi elevii care au nevoie de transport, din localitate rurală sau nu, către şcoală, primesc această alocaţie pentru transport.
„Deci nimeni nu este eliminat, nimeni nu a tăiat nimănui vreo bursă. În momentul în care bugetul pentru burse creşte de cinci ori, cred că este de la sine înţeles că elevii vor primi mult mai mulţi bani, inclusiv elevii din mediul rural, care au nevoie de transport la şcoli”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.
De asemenea, Sorin Cîmpeanu a mai spus că transportul elevilor pentru acest an este prevăzut a se deconta, integral, din bugetul Ministerului Educaţiei.
„Numărul estimat de elevi care au nevoie de transport între localitatea de domiciliu şi şcoală este de 131.000. Cuantumul este de 50 de lei pentru primii 3 km, plus încă 5 lei pentru fiecare kilometru în plus, începând cu kilometrul 4”, a explicat ministrul.
Sorin Cîmpeanu a mai spus că elevii pot solicita bursă socială, în primele 20 de zile de la începerea anului şcolar, astfel că pe 30 septembrie este ultima zi în care pot depune aceste solicitări pentru burse.
Citește și...
Iohannis și Cîmpeanu, la ONU. „Este un lucru remarcabil și onorant pentru România”, a spus ministrul
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, este și preşedintele Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), aspect care îl face să fie una dintre personalitățile din România cu cea mai înaltă funcție internațională.
Fondată în 1961, la Montréal (Québec,Canada), Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF), este o instituţie multilaterală care susţine cooperarea şi solidaritatea între instituţiile universitare francofone şi favorizează dezvoltarea învăţământului superior şi a cercetării. Acesta reunește universități, rețele academice și centre de cercetare științifică, folosind limba franceză. Cu o rețea de 1007 de membri în 119 de țări, este una dintre cele mai mari asociații de instituții de învățământ superior și de cercetare din lume.
Sorin Cîmpeanu se află la al doilea mandat la AUF, mandat care va expira în 2025. „Alegerea președintelui a fost făcută prin vot secret, adică nimeni nu a putut influența votul”, a zis ministrul la DC News.
„Facem proiecte de susținere între mediul economic și mediul academic, între universități și societate, de adaptare a ofertelor universităților la cerințele societății. Avem proiecte care vizează dezvoltarea francofoniei științifice. Este vorba de susținerea calității activităților științifice din cele peste 1000 de universități. Sunt proiecte care finanțează aceste lucruri”, a zis Sorin Cîmpeanu.
AUF s-a aflat în prima linie pentru a ajuta universitățile care au fost nevoite să-și închidă porțile în pandemie. De asemenea, AUF a luat măsuri de sprijin pentru refugiații din Ucraina, a mai spus ministrul Educației.
De asemenea, Sorin Cîmpeanu a spus că mai multe despre proiectele AUF se vor discuta, în septembrie, la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care va avea loc la New York, în Statele Unite ale Americii.
La acest eveniment vor participa atât Klaus Iohannis, cât și Sorin Cîmpeanu. „Klaus Iohannis va coprezida componenta de educație din Adunarea Generală ONU. Este un lucru remarcabil și onorant pentru România. Voi fi în delegația președintelui. Voi participa și în calitate de președinte AUF la secțiunea dedicată”, a zis Sorin Cîmpeanu. La Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) se vor discuta cele mai importante teme de educație la nivel mondial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News