Data actualizării:
Data publicării:

Subiectele standard la examenele naționale, corectate de un SOFT. Foile de examen, scanate. Cum se va schimba totul

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pexels / Sorin Cîmpeanu: „Lucrările examenelor vor fi corectate online peste un an”
Pexels / Sorin Cîmpeanu: „Lucrările examenelor vor fi corectate online peste un an”
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat că într-un an de zile lucrările examenelor naționale din școala primară și gimnazială vor fi corectate în mod electronic.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că dorește să introducă un sistem care peste un an să faciliteze corectarea online și electronică a lucrărilor de la examenele importante. 

„Există deja un pilot și sunt colegi cu inițiativă, nu este o inițiativă instituționalizată a ministerului, ci o serie de colegi care au demarat la nivelul evaluării pentru clasa a VI-a acest proiect pilot. Evaluări la matematică sau științe, cărora să le fie alocat câte un cod pentru fiecare item și să fie culese rezultatele pe fiecare item în așa fel încât ai o imagine mult mai clară asupra a ceea ce nu a mers și ce a mers bine, pentru a putea vedea ce trebuie să faci pe viitor. 

Itemii au competențe corespondente. În momentul în care, analizând fiecare item în parte, vezi că elevii sunt deficitari pe acele competențe, știi că trebuie să te concentrezi mai departe pe procesul de îmbunătățire a predării tocmai pe acele competențe. Asta s-a făcut la clasa a VI-a. Îmi doresc ca la anul să se facă și la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a, dar și la Evaluarea Națională. 

Dacă tot am introdus acest sistem apropiat de Bologna, cu acest barem fragmentat în care se punctează fiecare răspuns bun sau greșit din partea elevilor, următorul pas ar fi colectarea informatizată la nivel de item”, a declarat Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, într-o intervenție la Digi24. 

Elevii nu vor simți schimbarea la nivel de examen

Elevii supuși examenelor vor da în continuare evaluările în mod clasic, pe hârtie, dar corectarea va fi făcută în mod electronic. Fiecare subiect al lucrării va avea un cod de bare, care va ajuta comisia să corecteze răspunsurile elevilor. 

„Asta presupune să existe un scanner în fiecare clasă. Nu scannerul mă îngrijorează pe mine. M-au întrebat dacă știu câte săli de examen sunt. Da, știu, sunt 3850 de centre de examen, cu o medie de 33 de elevi. Șapte mii de săli, în 3850 de centre de examen, cu 150 de euro un scanner, asta înseamnă un milion de euro. Știți cât avem în PNRR, pentru digitalizare? Un miliard trei sute cincizeci de milioane. Iar asta e un milion de euro. Mă rog, nu asta este problema. Problema este să existe în fiecare școală un profesor competent care să poată să atribuie acel cod lucrării și mai departe să știe să scaneze. Iar profesorii corectori vor putea să corecteze în online, fără să se mai cunoască între ei. Elimini de tot subiectivismul. În momentul în care ai diferențe mai mari de jumătate de punct, e foarte simplu, softul semnalează că trebuie să intre alți 2 corectori, pentru că între primul și al doilea au fost diferențe mai mari de jumătate de punct. Dar e greu să ai diferențe mai mari de jumătate de punct dacă faci digital corectarea”, a explicat ministrul Cîmpeanu. 

Subiectele standard vor fi corectate de soft

Softul va avea posibilitatea de a corecta subiectele unde există răspunsuri unice, standard, sau tip grilă. 

„Acolo unde este test grilă va putea să facă mașina, acolo unde este completat răspuns trebuie să evalueze cadrul didactic”, a mai spus Cîmpeanu.

Întrebat dacă proiectul va fi gata într-un an de zile, ministrul s-a arătat „optimist”. 

„Am și eu dreptul să fiu optimist”, a răspuns Cîmpeanu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel