Data actualizării:
Data publicării:

SONDAJ. Viitorul meseriilor în România. Ce vor oamenii de la meseria lor

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

Când vine vorba despre meseriile din România, părinții și tinerii au păreri diferite.

VEZI ȘI: ADMITERE FACULTATE 2014. Ce trebuie să faci înainte, în timpul și după un examen

D&D Research, împreună cu berea Bucegi, lansează Studiul „Meserii pentru România", cel mai recent studiu menit să redea percepția publicului român despre profesii și meserii.

În România anului 2014, părinții își doresc profesii cu studii superioare pentru copiii lor (65% din românii intervievați), pentru că sunt respectate sau aduc un câștig financiar mai mare. Însă tinerii între 18-24 ani preferă meseriile din categoria „gulerelor albastre" (în procent de 53%), în primul rând pentru că le place meseria respectivă și apoi pentru că acestea aduc bani într-un orizont de timp mai scurt.

Părinții vor ca tinerii să devină medici, avocați sau profesori

Studiul „Meserii pentru România" arată că: „În România, publicul larg aspiră către ocupațiile din așa zisa categoria a „gulerelor albe" – de exemplu părinții își sfătuiesc în continuare copiii să se facă medici, avocați/juriști sau profesori. Aceasta, în condițiile în care jumătate din români consideră că a avea o meserie este mai important decât a face studii superioare, în special pentru că o meserie permite celui care o practică să "se descurce oriunde și în orice condiții" explică Vlad Tureanu, partener D&D Research.

Deși 49,3% dintre români consideră că meseriile sunt utile, acestea nu sunt respectate suficient. Cu toate acestea, 57.4% din cei care practică deja o meserie, s-ar reorienta către o meserie din aceeași categorie dacă ar avea șansa să o ia de la capăt, iar primele două alegeri ar fi șofer sau mecanic.

Practica vs. teorie: Românii recunosc valoarea școlii în învățarea meseriei

65% dintre români consideră că o meserie se învață prin pregătire, la școală, iar o treime dintre tinerii între 18-24 de ani cred că o meserie se învață cel mai bine chiar la școlile de meserii.

Relația a 70% dintre români cu locul de muncă este definită predominant prin componenta financiară. O „meserie de viitor" trebuie să fie o meserie care aduce bani în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel