Data publicării:
Sondaj USR, PNL, PSD, UDMR, AUR. Partidele cu cei mai mari votanți pro-NATO
CPD SNSPA a realizat o evaluare comparativă a datelor din mai multe sondaje de opinie realizate în trei momente diferite – înainte de pandemia de Covid-19 (2019), după doi ani de influență a pandemiei, a restricțiilor și a tuturor controverselor media (2021), respectiv, după începerea războiului din Ucraina (2022).
Concluziile arată că publicul român este dominat de atitudini pro-occidentale, chiar și după mai mulți ani de narative anti- occidentale, generate de efectele socio-economice ale pandemiei, de ascensiunea mesajelor populiste și de provocările asociate noilor crize. Peste jumătate dintre români au încredere în Vest, în timp ce încrederea în Rusia s-a prăbușit după începerea războiului. Nu există diferențe majore între publicul de stânga și cel de dreapta – votanții PNL, PSD și USR au încredere în NATO și SUA, peste medie. În același timp, atitudinea populistă și votul pentru AUR devin predictori pentru încrederea în Rusia.
Educația, urmărirea zilnică de știri, și respingerea atitudinilor populiste corelează cu nivele ridicate de încredere în Vest. În același timp, tinerii inactivi rămân vulnerabili în fața propagandei anti-occidentale, iar discursul populist tinde să inducă un nivel mai mare de încredere în Rusia. Deși România rămâne o societate dominată de încredere în Vest, riscurile legate de lipsa de informare și de deschiderea spre atitudinile populiste (pentru tinerii inactivi, în special) vor continua să se mențină.
Publicul cu încredere în Vest
Atitudinile pro-vestice încă sunt puternice și dominante în rândul publicului românesc (două treimi dintre români au încredere în NATO și UE, jumătate dintre ei au încredere în SUA).
Segmentul pro-american are în continuare o componentă mai pronunțată de public vârstnic. Și tinerii au mai multă încredere în UE, NATO, SUA comparativ cu media populației.
Printre predictorii încrederii în actori geopolitici vestici se numără educația superioară, atitudinile non-populiste și consumul ridicat de media. Persoanele active și pensionarii au încredere peste medie în Vest. Votanții PNL, PSD și USR au încredere peste medie în Vest.
Atunci când se află în fața unei alegeri explicite, românii optează pentru modelul occidental.
Publicul cu încredere în Rusia
Grupul cu atitudini pro-ruse este în continuare mic, cu o reprezentare mai mare a tinerilor inactivi (tinerii fără loc de muncă sau educație superioară), a persoanelor cu atitudini populiste și a votanților partidelor populiste sau minorității maghiare.
Dacă în 2019 si 2021 segmentul pro-rus avea în componență mai mulți tineri, tendința a dispărut în 2022. Tinerii cu educație superioară nu mai au încredere în Rusia!
In 2019 în rândul „gulerelor albastre” se înregistra un nivel mai ridicat de încredere în Rusia comparativ cu media populației – în 2022 această încredere a coborât la nivelul mediei.
Atitudinile populiste și votul pentru AUR devin predictor pentru încrederea în Rusia.
Intenții de vot
USR și PNL au proporțiile cele mai mari de votanți pro-NATO, iar în 2019 și 2022 și PSD se regăsește la acest nivel. Cea mai mică încredere este la votanții AUR și UDMR.
Tinerii (18-29) au în general cele mai mari niveluri de încredere în UE și NATO, comparativ cu celelalte categorii de vârstă – în cazul NATO, și vârstnicii (60+) se află în această postură.
Votanții partidelor principale au încredere în UE și NATO în proporții ridicate (mai pronunțat la USR și PNL, în cazul UE; votantii PSD au pondere ridicată de încredere în NATO), în timp ce la votanții AUR încrederea în UE și NATO este mai scăzută (în jur de 40%). Notăm însă că numărul votanților AUR care au încredere în Vest (NATO, UE, SUA) este superior numărului votanților AUR care au încredere în Rusia.
Utilizarea internetului ca sursă exclusivă de știri e asociată cu încredere mai mare în UE; în timp ce informarea din surse mixte (TV & internet) pare să favorizeze susținerea pentru NATO.
Persoanele active educate susțin atât NATO, cât și UE, în timp ce pensionarii au constant foarte mare încredere doar în NATO (încrederea pensionarilor în UE este în scădere).
Nivelul încrederii în UE s-a deteriorat de-a lungul celor 3 ani în rândul muncitorilor blue collar și tinerilor inactivi. Rămâne de văzut dacă această tendință se va menține în viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News