Sondaj: Unul din patru europeni declară că se află într-o situație financiară „precară”
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Studiul unui ONG anti-sărăcie arată că mai mult de jumătate dintre europeni se simt expuși unui risc financiar și 80% au făcut deja alegeri grele în ceea ce privește cheltuielile.  

Unul din patru europeni își descrie poziția financiară drept „precară”, mai mult de jumătate văd un risc serios ca acesta să devină așa în lunile următoare, iar 80% au fost deja forțați să facă alegeri grele privind cheltuielile, potrivit unui sondaj.

Pe măsură ce criza costului vieții, determinată de prețurile ridicate la energie, de inflația în creștere și de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, își întărește strânsoarea, sondajul realizat în șase țări pentru ONG-ul francez anti-sărăcie Secours Populaire a descris o imagine alarmantă, notează The Guardian.

Mai mult de jumătate (54%) dintre cei peste 6.000 de oameni din Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia și Marea Britanie au declarat pentru sondajul Ipsos că puterea lor de cumpărare a scăzut în ultimii trei ani – în principal din cauza prețurilor alimentelor, combustibilului, încălzirii și chiriilor.

Țara cea mai afectată a fost Grecia, unde 68% dintre respondenți au declarat că puterea lor de cumpărare a scăzut „mult” sau „oarecum” din 2019, urmată de 63% în Franța, 57% în Italia, 54% în Germania, 48% în Marea Britanie și 38% în Polonia.

Aproximativ 80% dintre respondenți au spus că au fost deja forțați să facă compromisuri semnificative, inclusiv reducerea călătoriilor (62%) sau încălzirii (47%), realizarea de împrumuturi de la prieteni sau familie (42%), găsirea unui al doilea loc de muncă (40%) și săritul peste o masă (29%).

În cele șase țări, 64% au spus că sunt acum incapabili să decidă ce să reducă în continuare, deoarece au tăiat deja ceea ce putea și 27% adesea sau uneori se temeau să-și piardă casa.

În medie, aproximativ 27% dintre respondenții din cele șase țări au declarat că situația lor financiară și materială este „precară”.

Cu toate acestea, viitorul pare mai negru pentru mulți: majoritatea europenilor (55%) au declarat că simt că se confruntă cu un risc foarte mare sau oarecum semnificativ de a cădea în precaritate în următoarele luni – unul din cinci (17%) evaluând posibilitatea ca fiind foarte înaltă.

Inflația, îngrijorare globală: 4 din 10 oameni din lume se tem. În Polonia procentul e de 70%

Un sondaj IPSOS din 29 de țări a întocmit clasamentul problemelor care ne-au îngrijorat cel mai mult din 2020 până în 2022. În primul rând: inflația, sărăcia, instabilitatea socială.

Costul vieții rămâne cea mai mare îngrijorare la nivel global, mai mult de patru din zece (42%) alegând inflația ca una dintre principalele griji care le afectează țara.

În ultimele șapte luni, inflația a fost cea mai mare preocupare la nivel mondial în sondajul ”What Worries the World”, iar nivelul de îngrijorare cu privire la costul vieții a crescut în ultimele 15 luni consecutive. IPSOS, o companie multinațională de cercetare și consultanță de piață, a întrebat aproape 20.000 de cetățeni din 29 de țări cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani în fiecare lună, timp de doi ani.

Descoperiri cheie

- Inflația este cea mai mare îngrijorare la nivel mondial pentru a șaptea lună consecutiv: 42% spun că este una dintre principalele probleme cu care se confruntă țara lor astăzi (+2 pp față de septembrie 2022).

- 13 țări - Argentina, Australia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Polonia, Arabia Saudită, Coreea de Sud, SUA și Turcia - citează inflația drept principala îngrijorare.

- Îngrijorarea pentru inflație în Polonia (70%) este acum mai mare decât îngrijorarea pentru Covid la apogeul său în 2020.

- În toate țările, îngrijorarea cu privire la inflație este urmată de sărăcie și inegalitatea socială (32%), șomajul (27%) și criminalitatea și violența (26%) și corupția financiară și politică (26%), care împreună formează primele cinci. griji globale.

- Schimbările climatice rămân pe locul al șaptelea în lista noastră de 18 griji, cu o medie globală de 17% alegând-o drept îngrijorare.

- Preocuparea pentru coronavirus este la cel mai scăzut nivel de când a fost adăugat la What Worries the World în aprilie 2020. În octombrie, doar unul din zece (10%) la nivel global a ales coronavirusul drept îngrijorare, în scădere cu 25 de puncte față de ianuarie anul acesta.

- Pandemia este acum pe locul 13 pe lista noastră de îngrijorări globale. În urmă cu doar opt luni, în februarie, era principala preocupare la nivel global.

- Două din trei persoane (64%) cred că țara lor se îndreaptă într-o direcție greșită, crescând la 89% în Peru și 88% în Argentina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel