Sondaj: Orașele favorite să devină capitale de regiuni
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Vicepremierul Liviu Dragnea a prezentat, joi, un sondaj realizat la solicitarea autorităților și care arată orașele considerate favorite pentru a deveni capitalele viitoarelor regiuni de dezvoltare, informează Mediafax.

Sondajul făcut public de Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice arată opiniile exprimate de populaţia din interiorul fiecărei regiuni de dezvoltare, aşa cum au fost acestea creionate până în prezent. Potrivit rezultatelor, favorite pentru a deveni capitale de regiuni sunt municipiile Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Braşov, Ploieşti şi Constanţa.

București

În regiunea care ar urma să fie formată din Capitala României şi judeţul Ilfov, 93,9% dintre cei chestionaţi sunt de părere că Bucureşti ar trebui să fie reşedinţa viitoarei regiuni de dezvoltare.

Timișoara 

Locuitorii din zona Banatului au indicat, în proporţie de 69,5%, Timişoara drept reşedinţa regiunii care ar urma să fie formată din judeţele Arad, Timiş, Hunedoara şi Caraş Severin. Urmează Deva, cu 10,5% şi Arad, cu 10%.

Cluj-Napoca

Locuitorii judeţelor Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj şi Bistriţa-Năsăud susţin în proporţie de 63,2% ca reşedinţa viitoarei regiuni să fie la Cluj-Napoca. Podiumul este completat de municipiile Oradea şi Baia Mare, cu câte 9,5%.

Brașov

Cea mai strânsă luptă pentru supremație se dă în regiunea care ar urma să includă judeţele Sibiu, Mureş, Alba, Braşov, Harghita şi Covasna. 28,7% dintre cei chestionaţi vor ca Braşov să fie reşedinţă de regiune, 25,7% au optat pentru municipiul Sibiu, 15,2% pentru Târgu Mureş şi 14,5% pentru Alba Iulia. Rezultatele sondajului arată că 4,2% dintre cei chestionaţi vor reşedinţă de regiune la Miercurea Ciuc, iar 2,4% optează pentru Sfântu Gheorghe, în timp ce 1% vor ca Odorheiul Secuiesc să fie reşedinţa.

Craiova

În Oltenia, în regiunea care ar urma să fie formată din judeţele Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi, 59,8% din respondenţi vor ca municipiul Craiova să fie reşedinţă de regiune. Târgu Jiu a fost indicat de 7,9% din respondenţi, iar Slatina de 5,6%.

Ploiești

În zona sud-Muntenia, compusă din judeţene Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Ialomiţa, Giurgiu şi Călăraşi, 28,1% din cei chestionaţi vor ca municipiul Ploieşti să fie reşedinţă de regiune, pe locul al doilea situându-se municipiul Piteşti, cu 12,5%.

Iași

În Moldova, în regiunea care ar urma să includă judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui şi Bacău, locuitorii acestora sunt de părere că municipiul Iaşi ar trebui să fie reşedinţă de regiune, acesta fiind indicat de 48% dintre cei chestionaţi. Pe locul al doilea se află municipiul Suceava, cu 12,2%, urmat de Piatra Neamţ, cu 11,1%.

Constanța

În regiunea care ar urma să includă judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Buzău şi Vrancea, 23,8% din cei chestionaţi vor ca municipiul Constanţa să fie reşedinţă de regiune, pe locurile următoare aflându-se Galaţi, 14,8% şi Brăila, 14,4%.

Vicepremierul nu a precizat cine a realizat sondajul de opinie şi nici nu a dat alte date despre această cercetare sociologică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel