Sondaj Moldova: Maia Sandu, pe primul loc în intenţiile de vot pentru viitoarele alegeri
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se situează pe primul loc în intenţiile de vot ale moldovenilor în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale în republică, conform rezultatelor unui sondaj realizat de compania CBS-Research pentru WatchDog, date publicităţii joi, conform media de peste Prut.  

Astfel, în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale în republică, Maia Sandu ar acumula 31,8% de voturi (+3,6% în comparaţie cu studiul precedent WatchDog, prezentat la 3 februarie), fiind urmată de fostul preşedinte socialist prorus Igor Dodon, cu 17,8% din sufragii (+0,2%) şi de actualul primar al Chişinăului, Ion Ceban, cu 4,7%. (-3,8%), conform Newsmaker, Deschide.md şi Ziarul Naţional din Chişinău.

Pentru Vladimir Voronin au spus că ar vota 3,5% dintre cei chestionaţi, pentru fostul premier Ion Chicu - 3,3%, iar pentru başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, - 2,1%.

În acest sondaj, oligarhul fugar Ilan Şor, al cărui partid organizează de mai multe săptămâni acţiuni antiguvernamentale la Chişinău, şi Renato Usatîi ar acumula doar 2% din voturi fiecare.

Reprezentanţii WatchDog au menţionat că pe Ilan Şor nu intenţionau să-l includă în listă, dat fiind faptul că nu are vârsta necesară pentru a candida la alegerile prezidenţiale. Însă el a fost propus de respondenţi pentru a fi inclus.

Marina Tauber, actualul lider al Partidului Şor ar acumula 1,8% în cazul în care ar candida, iar Andrei Năstase, liderul Platformei DA - 0,6%.

Maia Sandu şi Igor Dodon, cu 44,7% şi respectiv 25,1% din sufragii, au cele mai mari şanse de a accede în turul doi de scrutin, conform aceluiaşi sondaj.

Peste 17% dintre cetăţenii moldoveni nu au decis, deocamdată, pentru cine ar vota, iar 9,2% nu s-ar prezenta la secţiile de votare.

Potrivit sondajului citat, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, doar trei formaţiuni ar accede în parlament.

Conform rezultatelor, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) ar acumula 28,7% dintre voturi; Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) - 19,6%, iar Partidul 'ŞOR' - 6,4% dintre sufragii, conform Newsmaker.

Din totalul celor decişi, PAS ar acumula 46,5%, BCS - 31,7%, iar Partidul ŞOR - 10,4%.

Din ianuarie până în martie a crescut numărul persoanelor indecise - peste 10%. Totodată, potrivit studiului, se observă o scădere a simpatiei pentru Partidul ŞOR. În ianuarie pentru acest partid şi-ar fi dat votul 11,3% dintre respondenţi, dar proporţia a scăzut acum la 6,4%.

La fel se observă o creştere în sondaj a PAS, partidul de guvernământ. În ianuarie, 23,4% din respondenţi şi-ar fi dat votul pentru PAS, la ora actuală - 28,7%.

Sondajul a fost realizat între 24 februarie şi 3 martie 2023 pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane cu vârsta de 18 ani şi mai mult, prin interviu telefonic, având o marjă de eroare plus/minus 3,1%, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel