SONDAJ medici. Puternic semnal de alarmă privind STRESUL
Colegiul Medicilor din Municipiul București a realizat un studiu pentru a măsura nivelul de stres al medicilor. Au măsurat trei tipuri de burnout: personal, profesional și cel legat de lucrul cu pacienții. Studiul a fost realizat în perioada aprilie-august 2017.
Sindromul burnout sau al epuizării profesionale este o stare de epuizare, atât fizică, cât și psihică, care apare în special la persoanele a căror profesie implică o responsabilitate deosebită și interacțiuni frecvente cu oamenii.
Sindromul burnout duce la scăderea concentrării și a memoriei, insomnie, crește riscul erorilor și reduce productivitatea.
Persoanele afectate pot ajunge la depresie, anxietate, au dificultăți în luarea deciziilor, sau o iritabilitate crescută cu episoade de agresivitate.
Participanții la studiul CMMB au declarat că lucrează în medie 42,9 ore pe săptămână și consultă în medie 18,2 pacienți pe zi. 30% au două locuri de muncă, iar 12% trei sau mai multe job-uri.
Studiul arată că 55% dintre medicii bucureșteni suferă de burnout personal, 52% de burnout profesional, 36% de burnout legat de interacțiunea cu pacientul, iar 24% suferă de toate cele trei tipuri.
Nivelul sindromului burnout în Franța este de 42,4%, în Germania de 48,7%, iar în SUA, de 45,8%.
Consiliul Medicilor atrage atenția că sunt foarte multe cazuri de burnout, iar soluția ar fi reorganizarea sistemului sanitar, reducerea birocrației la reglementările mai clare și adecvarea resurselor alocate la nivelul solicitărilor din partea societății. Femeile sunt mai afectate decât bărbați de acest sindrom.
CMMB trage un semnal de alarmă privind nivelul de stres și factorii care duc la acesta și se arată deschis pentru dialog cu instituțiile responsabile de schimbarea situației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News