Sondaj. Majoritatea occidentalilor își doresc păstrarea sancțiunilor economice împotriva Rusiei, în ciuda propagandei Kremlinului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
La aproape opt luni de la invadarea Ucrainei, cetățenii din țările cele mai importante ale alianței occidentale manifestă un apetit scăzut pentru concesii în favoarea Rusiei, deși propaganda Kremlinului, foarte activă și în România, încearcă să picteze un tablou diametral opus.  

Potrivit unui sondaj YouGov-Cambridge, care a evaluat opinia publică în 25 dintre cele mai mari țări ale lumii, în Occident există un sprijin puternic pentru menținerea și, preponderent, întărirea și extinderea măsurilor militare și economice împotriva Moscovei, notează The Guardian.

Dar, în timp ce sondajul a evaluat respondenții din majoritatea națiunilor occidentale ca fiind într-o dispoziție fără compromisuri, mai multe țări din întreaga lume - inclusiv unele din vest - au fost semnificativ mai ambivalente față de Rusia.

„Dacă Putin se bazează pe scăderea hotărârii occidentale, această cercetare sugerează mai multe vești proaste pentru campania sa militară aflată în asediu”, a spus Joel Rogers de Waal, directorul academic al YouGov. „Dar nu avem un consens internațional larg.”

În ceea ce privește Occidentul, sprijinul pentru sancțiuni a variat de la un nivel de minimum 57%, respectiv 58%, în Franța și Germania, la 60%, 62% și 65% în Canada, SUA și Polonia. Maximele, de peste 70%, au fost înregistrate în Marea Britanie, Suedia și Danemarca.

Un număr semnificativ au simțit, de asemenea, că sancțiunile existente „nu sunt suficient de dure” și ar trebui consolidate – 62% în Polonia, 57% în Suedia, 50% în Marea Britanie, 40-50% în Franța, Germania, Spania și SUA .

Mulți occidentali s-au arătat în favoarea suplimentării sancțiunilor chiar dacă costurile de trai ar crește ușor - 66% în Danemarca, 63% în Marea Britanie. În cazul unei creșteri substanțiale a costurilor de trai, sprijinul a scăzut, dar cu cel mult aproximativ 10 puncte procentuale.

Din punct de vedere militar, a existat un sprijin substanțial pentru ajutorarea Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de arme, informații și instruire în afara țării.

O majoritate din toate cele 10 țări occidentale de bază a favorizat, de asemenea, desfășurarea măsurilor non-violente de „război hibrid”, cum ar fi vizarea mass-media rusă cu informații alternative – dar a existat puțin sprijin occidental (30-40% în majoritatea țărilor, scăzând la doar 20% în Germania) pentru implicarea militară directă a NATO.

„Cu tot zgomotul public din acest an despre pericolele catastrofei nucleare globale care ar putea urma războiului, mulți occidentali nu se descurajează în opinia lor că NATO ar trebui să continue să susțină efortul de război al Ucrainei”, a spus Rogers de Waal.

Poate cel mai intrigant, majoritatea respondenților occidentali au manifestat puțin apetit pentru compromisuri cu Rusia, cu privire la modul în care s-ar putea termina conflictul.

Sondajul i-a întrebat pe occidentali dacă vor sprijini diferite concesii către Moscova – încetarea sancțiunilor, suveranitatea Rusiei asupra Crimeei, independența pentru Donețk și Lugansk și garanția că Ucraina nu se va alătura NATO – în cazul în care Rusia ar fi de acord să înceteze lupta și să renunțe la toate, majoritatea, unele sau niciunul dintre câștigurile sale teritoriale ucrainene.

„Ceea ce este izbitor e cât de scăzut este, în general, nivelul de sprijin pentru acordarea de concesii Rusiei (între 13%-17%) în oricare dintre aceste scenarii – și cum nivelul concesiei nu face decât o diferență limitată în rezultatul general.” spuse Rogers de Waal.

Întrebați dacă NATO a făcut prea mult pentru a ajuta Ucraina, doar 7% dintre danezi, polonezi și britanici au răspuns da – dar cifrele din Italia, Grecia și Ungaria au fost de 22%, 23% și 31%.

La 37% și 32%, sprijinul din Grecia și Ungaria pentru menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei a fost la jumătate față de unele țări occidentale, în timp ce abia o cincime dintre respondenții greci și unguri au susținut trimiterea de arme grele în Ucraina, față de 44% în Franța, 57% în Marea Britanie și 65% în Polonia. Italia s-a situat adesea între Ungaria și Grecia, pe de o parte, și nucleul de vest, pe de altă parte.

În mod similar, Grecia, Ungaria și Italia erau mult mai predispuse să favorizeze concesiile către Rusia. De exemplu, 31% dintre respondenți din Grecia, 28% din Ungaria și 23% din Italia au favorizat recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeei, chiar dacă Rusia nu ar renunțat la niciun alt teritoriu ucrainean, față de 8% în Danemarca și 6% în Marea Britanie.

Sondajul a mai acoperit și Brazilia, Mexic, Turcia, Egipt, Arabia Saudită, India, Japonia, Indonezia, Thailanda, Kenya, Nigeria și Africa de Sud – multe alte țări au fost semnificativ mai pro-ruse.

De exemplu, doar aproximativ 35% dintre respondenți au susținut sancțiunile economice în Turcia, Egipt, Arabia Saudită, Indonezia și Thailanda, iar abia o treime din Turcia, Egipt și Arabia Saudită au susținut trimiterea de arme grele în Ucraina, de către NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel