Sondaj INSCOP: Efectul Diaspora l-a îngropat pe Ponta
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Un sondaj realizat de INSCOP la comanda "Adevărul" arată că problemele din Diaspora au influențat atât prezența, cât și opțiunea de vot în turul al alegerilor prezidențiale.

Din totalul populației care declară că s-a prezentat la vot, 26,8% susțin că problemele apărute la secțiile de votare din străinătate i-au determinat în mare măsură să meargă la urne, 9,8% spun că au fost determinați să se prezinte la vot doar în mică măsură de aceste evenimente, în timp ce 52,3% spun că problemele de la secțiile de vot din străinătate nu au contribuit deloc la decizia lor de a veni la vo, conform Agerpres.

Peste 89% dintre românii din străinătate au votat în turul al doilea cu Iohannis, ei imputând premierului, candidatul PSD la alegeri, proasta organizare a scrutinului.

În ceea ce privește opțiunea de vot, din totalul populației care declară că s-a prezentat la vot, 22,5% spun că opțiunea lor politică a fost determinată în mare măsură de votul din străinătate, 20,1% arată că opțiunea lor a fost determinată în mică măsură de aceste probleme, în timp ce 55,9% spun că aceste situații nu au contribuit deloc la opțiunea lor de vot.

"Rezultatele cercetării sunt clare și confirmă prin date sociologice explicațiile intuitive curente ale votului din 16 noiembrie. Problemele apărute la secțiile de vot din străinătate au influențat decisiv atât prezența mult mai mare — care a fost factorul principal al rezultatului spectaculos — cât și opțiunile de vot.

Practic, comportamentul unui sfert din masa electorală din țară a fost schimbat de disfuncționalitățile organizatorice ale votului din diaspora", precizează Remus Ștefureac, director Inscop, conform unui comunicat.

Românii, optimiști după alegerea lui Iohannis

Același sondaj arată o creștere spectaculoasă a optimismului românilor vizavi de direcția în care se îndreaptă țara.

56,3% dintre respondenți declară că România se îndreaptă într-o direcție bună, față de 24,3% care împărtășeau această opinie în sondajul din luna octombrie. 31,5% susțin că lucrurile în România merg într-o direcție greșită (comparativ cu 68,2% care susțineau acest lucru în sondajul din luna octombrie). 12,2% nu știu sau nu răspund la această întrebare (comparativ cu 7,5% în octombrie).

"Barometrul Inscop — Adevărul despre România" a fost realizat de Inscop Research la comanda "Adevărul" în perioada 27 noiembrie — 2 decembrie 2014. Volumul eșantionului a fost de 1.076 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel