Sondaj - Ce cred românii despre implicarea Bisericii în politică
Data publicării:
Autor: Cristina Alexandrescu
WhatsApp
Un sondaj realizat în perioada 16-17 aprilie, pe 1.380 de subiecți, arată percepția românilor despre Biserică și domeniile în care aceasta ar trebui să se implice sau nu.

Românii cred, în proporţie covârşitoare, că Biserica ar trebui să stea departe de politică şi să se concentreze pe teme precum infidelitatea, transplantul de organe de la persoane aflate în moarte cerebrală sau avortul. Jumătate din cei intervievaţi susţin că Biserica ar trebui să discute despre eutanasie sau şomaj, arată datele cercetării prezentate de digi24.ro.

În ceea ce priveşte homosexualitatea, jumătate din populaţie consideră că nu este o temă demnă a fi abordată de către feţele bisericeşti, în timp ce un procent aproximativ similar este de părere că biserica ar trebui să deschidă un dialog pe acest subiect.

Un politician care nu crede în Dumnezeu nu ar avea prea multe şanse să ocupe o funcţie importantă, consideră peste 60% dintre cei intervievați, care cred că un astfel de om politic este nepotrivit să îi fie încredinţată o demnitate publică. Doar 26% cred că o astfel de persoană ar fi în măsură să deţină o funcţie în stat.

Credem în Dumnezeu, nu și în Diavol sau Iad

Aproape toţi cei intervievaţi cred în Dumnezeu. Procentul scade simţitor când vine vorba ca românii să creadă că Diavolul şi Iadul există. Puţin peste jumătate susţin că Necuratul îşi face simţită prezenţa, faţă de 96% care cred în divinitate. Trei sferturi dintre cei care au participat la sondaj se roagă zilnic, dar aproape jumătate îşi consultă Horoscopul, iar mult mai mulţi cred în forţe supranaturale sau deţin un talisman.

85% din români se declară de religie ortodoxă, 5% - romano-catolică, 3% - protestantă. Procentul de neoprotestanţi, greco-catolici şi atei este acelaşi, de 1%. 

Studiul a fost realizat în perioada 16-17 aprilie, pe un eşantion de 1380 de subiecţi, utilizând metoda CATI, și prezintă o marjă de eroare de plus/minus 2,7%.

Citește și: Biserica vrea să aibă senatori de drept. Vezi de ce

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel