Data publicării:

Sondaj: Care sunt țările care se opun cel mai mult trimiterii de arme către Ucraina. Pe ce poziție se află Austria

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

În timp ce majoritatea europenilor sunt de acord cu trimiterea de arme în Ucraina, o serie de țări se opun mai mult acestei idei.

Grecia a înregistrat cel mai înalt nivel de opoziție publică față de trimiterea de arme în Ucraina, cu 48% dintre cei chestionați dezaprobând total, urmată de Cipru cu 46%.

Slovacia, Bulgaria, Austria și Ungaria au raportat, de asemenea, niveluri ridicate de dezaprobare. Majoritatea publicului german (58 la sută) sprijină înarmarea Ucrainei, în ciuda faptului că această politică provoacă multă neliniște în rândul lor.

Europenii sunt mai favorabili primirii refugiaților

Mai multe persoane din Uniunea Europeană susțin adăpostirea ucraineanilor care fug de invazia Rusiei decât trimiterea de arme, potrivit unui sondaj publicat de Comisia Europeană și citat luni de agenția de presă germană dpa.

Aproximativ 88% dintre cetățenii UE susțin trimiterea de ajutor umanitar în Ucraina, iar 82% din populația blocului acceptă „pe cei care fug de război”, se arată în comunicatul Comisiei. Înarmarea Ucrainei a obținut mai puțin sprijin, dar 59% dintre cetățenii UE au susținut în continuare trimiterea de arme.

„Cumpărarea și furnizarea de echipamente militare Ucrainei” a fost pe deplin susținută de 26% dintre respondenți, în timp ce 33% „au avut tendința să aprobe”.

Sprijinul public pentru sancțiunile UE împotriva Rusiei, ca răspuns la invazie a fost, de asemenea, puternic. Aproximativ 71% din public a susținut măsurile punitive, 42% aprobând pe deplin și 29% tinzând să aprobe.

Majoritatea (63%) dintre cei chestionați în UE susțin, de asemenea, interzicerea presei de stat ruse. Finlanda a susținut acest lucru cel mai mult, cu 66%, în timp ce în Grecia, 45% din public dezaprobă măsura. Sondajul a mai arătat că sprijinul pentru eforturile UE de a opri importul de combustibili fosili din Rusia are 82% din sprijin.

Creșterea prețurilor la energie a afectat 85% dintre respondenți, a adăugat sondajul. Aproximativ 56% au considerat Rusia responsabilă pentru creșterea prețurilor. Sondajul a fost realizat online pe un eșantion de 26.337 de persoane din cele 27 de state membre UE, în perioada 23 noiembrie - 30 noiembrie 2022, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel