Sondaj care poate răsturna scenariile la prezidențiale. Turul al doilea Ciucă-Simion, sau Ciolacu-Ciucă?
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
PSD nu are, în negocierile cu PNL, poziția de forță pe care o arată sondajele publicate până acum, unde cele două partide sunt la diferență de 10 puncte procentuale.

Principala miză a disputelor politice o reprezintă alegerile prezidențiale, iar scenariul cel mai vehiculat este cel în care ar avea loc o finală Ciolacu-Simion, pe care liderul PSD ar urma să o câștige pe modelul Iliescu-Vadim, din 2000.

Nici în fotbal rezultatul de pe teren nu ține cont, întotdeauna, de calculele hârtiei, nici în politică nu operăm cu certitudini. Un sondaj online realizat de DCNews săptămâna aceasta arată că, la fel de bine, am putea avea o finală Ciucă-Simion.

În primul tur al alegerilor prezidențiale, candidații partidelor mari au obținut scoruri apropiate de scorul partidului. Deci, certurile din coaliție ar putea fi citite în această cheie: candidatul PSD este avantajat  dacă PNL ajunge pe locul al treilea, depășit de AUR, dar nu se rupe colaborarea cu liberalii, de al cărui electorat este nevoie în turul al doilea al prezidențialelor, pentru a obține peste 50% din voturi.

Schema ar putea funcționa, cu o condiție: să nu se împartă voturile electoratului de Stânga, în primul tur.

Un sondaj online realizat de DCNews săptămâna aceasta a arătat că intrarea în cursă a lui Mircea Geoană impactează puternic scorul lui Marcel Ciolacu. Întrebați cu cine ar vota la prezidențiale, între Ciolacu și Geoană, aproape 46% dintre respondenți l-au ales pe secretarul general adjunct al NATO. Este puțin probabil să fi votat cititori care susțin alți candidați sau care nu sunt interesați de alegeri. Deci, Mircea Geoană ar putea ocupa un segment important din bazinul electoral al lui Marcel Ciolacu.

2. -imagine fara descriere- (6557577575565655756_89920400.jpg)

Pe acest model de vot, la un scor al PSD de 32%, în primul tur Ciolacu ar coborî la 18 procente, adică sub scorul PNL, de 19-20%. Ca urmare, dacă Ciucă reușește să atingă scorul partidului, are șanse să intre în turul doi cu Simion, sau cu Ciolacu. Pentru turul al doilea, se refac cărțile, fie prin activarea temei extremis vs. europenism, fie pe scenariul Dreapta-unită în luptă cu PSD.

Trebuie să spunem că translația ”încredere”-”vot” nu se face mecanic, iar publicul Dcnews nu reprezintă un eșantion reprezentativ. Dar, toate institutele de cercetare, cu excepția unui sondaj comandat de PSD, care nu l-a măsurat pe Geoană, îl dau pe acesta pe primul loc în topul încrederii. Iar Victor Ponta are și el cu 4-5 puncte procentuale mai mult ca Marcel Ciolacu. Va mai acționa, până în noiembrie, erodarea la guvernare, pe de o parte, dar și mobilizarea aparatului de partid, sau prestația candidaților înșiși, pe de alta. De asemenea, nu poate fi exclusă mobilizarea excepțională a votanților, în urma unui eveniment neașteptat cu impact emoțional puternic-așa numita ”lebădă neagră”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel