SONDAJ BOMBĂ. IRES - legea carantinării. Ce vor românii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: RMC
WhatsApp
Pe fondul unor dezbateri publice intense și controverse între partidele politice cu privire la proiectul de Lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic (legea carantinării și izolării), Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat un studiu pentru a afla opiniile românilor.

LEGEA CARANTINĂRII ȘI IZOLĂRII: NOTORIETATE MARE – INFORMAȚII PUȚINE


Mai mult de trei sferturi (78%) dintre români declară că au auzit despre această lege. Notorietatea este mai ridicată în rândul vârstnicilor, a celor din Moldova și persoanelor care declară că la alegerile parlamentare votează cu PSD sau cu Pro România.

Aproape 8 din 10 români (79%) susțin că au auzit despre controversa dintre Guvern și opoziție cu privire la această lege.

Persoanele cu educație ridicată, cele care locuiesc în sudul țării, dar și votanții Alianței USR-PLUS și cei ai Pro România sunt mai informați cu privire la controversele din spațiul public pe marginea legii.

Puțin peste un sfert (27%) dintre respondenții care au auzit de lege cunosc și conținutul acesteia.

Sunt mai informați tinerii, respondenții cu educație ridicată, cei care locuiesc în mediul urban și în Transilvania și Banat, dar și votanții PNL și cei ai Alianței USR-PLUS.

ROMÂNII SUNT FAVORABILI MODIFICĂRILOR ADUSE LEGII ÎN CAMERA DEPUTAȚILOR

6 din 10 participanți la studiu care au auzit de legea carantinării și izolării sunt de acord cu modificările aduse proiectului de lege în Camera Deputaților, conform cărora izolarea se face „la domiciliu sau într-o unitate sanitară, pe baza consimțământului persoanelor”. Favorabili acestor modificări sunt cu precădere tinerii și vârstnicii, respondenții care locuiesc în sudul țării, dar și intervievații care la alegerile parlamentare spun că ar vota cu PSD, Pro România și Alianța USR-PLUS.

Peste jumătate dintre cei chestionați și care au auzit despre lege cred că aceasta ar trebui să fie votată de Senat în forma în care a trecut de Camera Deputaților. De această părere sunt în proporții mai ridicate vârstnicii și persoanele care locuiesc în mediul rural, dar și votanții PNL, ai Alianței USR-PLUS și ai Pro România.
 
Întrebați despre faptul că premierul Ludovic Orban a acuzat Curtea Constituțională și Parlamentul României că sabotează activitatea de luptă împotriva COVID-19, mai mult de o treime (39%) dintre participanții la sondaj sunt de părere că premierul are dreptate, în timp ce aproape jumătate (47%) cred că acesta nu are dreptate. Tinerii, persoanele cu educație ridicată, respondenții din mediul rural, alături de votanții PNL și cei ai Alianței USR-PLUS cred, în proporții mai ridicate, că premierul României are dreptate. Persoanele cu vârste de peste 55 de ani, cele cu educație scăzută și care locuiesc în mediul rural, votanții PSD și cei ai Pro România sunt cei care cred, într-o măsură mai mare, contrariul.

Fișa tehnică a studiului


Volumul eșantionului: 892 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ la nivel național
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,3%
Perioada realizării anchetei: 13 iulie 2020
Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel