Sondaj Avangarde. Românii, despre lupta împotriva corupției și liderii mondiali - Procente BOMBĂ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Avangarde a realizat un sondaj printre români în ceea ce privește politica externă.

Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 17-20 octombrie 2018, pe un eșantion de 803 perosane, folosind metoda CATI și are o marjă de eroare de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%.

Astlfe, românii au oferit o poziție de multe ori surprinzătoare în ceea ce privește politica externă a țării.

37% dintre cei intervievați consideră că România ar trebui să aibă o relație mai apropiată cu SUA, 25% cu Germania, 11% cu Franța, 9% cu China și tot 9% cu Rusia.

(w670)

(w670)

(w670)

(w670)

Plecarea ambasadorului Hans Klemm, la finalul mandatului, va aduce un nou ambasador SUA în România. 87% dintre cei intervievați consideră că noul ambasador SUA în România ar trebui să susțină în continuare lupta împotriva corupției politicienilor declanșată de DNA, în timp ce doar 13% consideră că lupta nu ar mai trebui susținută de SUA.

(w670)

Totuși, când vine vorba despre principalul partener strategic, SUA nu se mai bucură de încrederea românilor. Doar 26% consideră că Statele Unite ar trebui să rămână în continuare principalul partener strategic al României, în timp ce 74% consideră că România ar trebui să aibă alt partener strategic principal.

(w670)

În ceea ce privește popularitatea liderilor europeni, Emmanuel Macron se bucură de cel mai mare procentaj - 38%. E urmat de Angela Merkel cu 37% și la distanță destul de mare, Donald Trump cu 29%. Jean Claude Juncker are un nivel de încredere de 20%.

La polul opus se află Vladimir Putin (18%), Viktor Orban (17%) și Igor Dodon (11%).

 (w670)

Din lista statelor europene, intervievații consideră că Germania (45%) ar trebui să fie principalul partener al României. Este urmată la distanță mare de Franța (29%) și Marea Britanie (16%).

(w670)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel