Sondaj alegeri prezidențiale Franța: Marine Le Pen a devenit favorită în sondaje
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Dacă săptămâna aceasta ar avea loc alegeri prezidențiale în Franța, liderul Frontului Național, Marine Le Pen, și-ar învinge toți contracandidații în primul tur, arată un sondaj realizat de Ifop pentru revista Marianne . Este primul sondaj de acest tip realizat după atacul terorist din Paris, de pe urma căruia, au apreciat analiștii, Frontul Național va capitaliza simpatie electorală. De asemenea, Marine Le Pen este în premieră cotată ca favorită într-un sondaj de opinie în vederea prezidențialelor din 2017.


Cu o platformă anti-europeană și anti-imigrație, Frontul Național a devenit în 2014 unul dintre cele mai puternice partide din Franța, câștigând alegerile europarlamentare. FN respinge eticheta de partid de extremă-dreapta, cu care s-a ales când formațiunea era condusă de Jean Marine Le Pen, politician controversat care exprimă adeseori poziții rasiste.

Le Pen a fost foarte vocală după atacul terorist asupra revistei Charlie Hebdo, când a cerut reintroducerea pedepsei cu moartea și a declarat război fundamentalismului islamic. "Nu mai este loc de negare și ipocrizie. Respingerea absolută a fundamentalismului islamic trebuie proclamat clar și puternic", spunea liderul FN.

Marine Le Pen cere suspendarea Schengen după atacul terorist din Franța

Potrivit sondajului publicat de Marianne, Le Pen ar obține în primul tur al alegerilor prezidențiale un scor între 29-31%, depășindu-i pe candidatul dreptei gaulliste, Nicolas Sarkozy (23%), și reprezentantul socialiștilor, președintele în exercițiu Francois Hollande (21%).

Cel mai puternic candidat al partidelor tradiționale, premierul Manuel Valls

Ifop a realizat sondaje pentru diferite combinații posibile în turul al doilea. Marine Le Pen ar fi învinsă în această etapă a scrutinului atât de Francois Hollande, cât și de Nicolas Sarkozy și Manuell Valls. Însă liderul Frontului Național, cu doi ani înainte de alegerile propriu-zise, are un handicap redus în fața posibililor candidați.

Cea mai clară înfrângere ar suferi-o Le Pen în fața tânărului premier socialist Manuel Valls. Conform Ifop, Valls ar obține în turul doi 61%, iar Marine Le Pen 39%.

Le Pen ar atinge un scor mare într-o ipotetică finală cu Hollande. Președintele în exercițiu ar câștiga un al doilea mandat, cu 55% din voturi, însă Le Pen ar obține 45% din sufragii.

Nicolas Sarkozy ar fi și el victorios după o finală cu Marine Le Pen, pe care ar înfrânge-o cu 60% din voturi la 40%.

Sondajul mai arată că Francois Hollande ar fi învins în turul al doilea de oricare dintre cei doi lideri ai UMP, Nicolas Sarkozy și Alain Jupee.

Poți consulta AICI sondajul integral

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel