Sondaj alegeri Germania. Probleme pentru Agela Merkel
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Un procent de 50% dintre germani l-ar vota cancelar pe social-democratul Martin Schulz în alegerile generale din septembrie dacă ar putea alege în mod direct șeful guvernului, față de 34% câți ar susține-o pe creștin-democrata Angela Merkel, potrivit unui sondaj publicat marți, transmite agenția EFE, preluat de Agerpres.

Potrivit sondajului 'Deutschlandtrend', Schulz a câștigat nouă puncte procentuale raportat la săptămâna trecută — când a fost propus candidat — iar Merkel a pierdut șapte puncte în aceeași perioadă de timp.

Totuși, studiul relevă că formațiunile lui Merkel — Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Uniunea Creștin-Socială din Bavaria (CSU), care candidează împreună — continuă să fie blocul politic cel mai votat dacă ar fi alegeri la finalul acestei săptămâni.

Un procent de 34% dintre cei chestionați se declară în favoarea CDU/CSU (trei puncte mai puțin decât acum o lună), în timp ce 28% preferă Partidul Social-Democrat (SPD), ceea ce indică o creștere de opt puncte procentuale față de ianuarie, un maxim în această legislatură.

Alternativa pentru Germania (AfD, dreapta populistă) ar obține 12% din voturi (trei puncte mai puțin decât acum o lună), Die Linke (stânga) și Verzii (ecologiștii) — 8% (un punct mai puțin) și Partidul Liber-Democrat (FDP, liberalii) și-ar îmbunătăți cu un punct performanța electorală, până la 6%.

Cu această repartizare a voturilor și șase partide în Bundestag (camera inferioară germană), pentru prima dată de la Al Doilea Război Mondial, 43% dintre cei chestionați consideră că ar fi "bine" și "foarte bine" să fie reeditată actuala mare coaliție din Executiv, dintre CDU/CSU și SPD.

Președintele SPD, Sigmar Gabriel, a anunțat pe 24 ianuarie că nu va candida în alegeri și l-a propus pe Martin Schulz drept candidat al partidului la postul de cancelar al Germaniei, o decizie ratificată de conducerea formațiunii după câteva zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel