Sonda spaţială trimisă de Israel spre Lună s-a prăbuşit
Misiune spaţială eşuată a Israelului. Sondă Beresheet a suferit o pană de motor şi s-a prăbuşit în timpul operaţiunii de aselenizare.
Prima tentativă a Israelului de a trimite un modul spaţial pe Lună a eşuat joi în momentul în care sondă Beresheet, dezvoltată de o companie privată, a suferit o pană de motor şi s-a prăbuşit în timpul operaţiunii de aselenizare, relatează agenţiile AFP şi EFE. "Nu am reuşit să ajungem, dar am încercat din greu", a declarat omul de afaceri şi filantropul Morris Kahn, care a finanţat semnificativ dezvoltarea proiectului, într-un clip difuzat de la centrul de control al misiunii, din apropiere de Tel Aviv.
În timpul transmisiei în direct de la centrul de control, s-au putut auzi vocile unor membri ai echipei explicând că motoarele ce trebuiau să încetinească coborârea sondei şi să permită aşezarea lină a modului au suferit o pană, iar contactul s-a pierdut. Denumită Beresheet (Geneză, în ebraică), sonda, care semăna cu un uriaş păianjen cu cinci picioare şi cântăreşte 585 de kilograme, era un motiv de mândrie al Israelului, care spera să poată ajunge din urmă SUA, Rusia şi China şi să devină al patrulea stat care trimite un modul pe Lună, satelitul natural aflat la o distanţă de 384.000 km de Terra.
Sonda a fost dezvoltată de o organizaţie privată
Sonda a fost dezvoltată de o organizaţie privată, SpaceIL, care a lucrat în parteneriat cu societatea aerospaţială Israeli Aerospace Industries (IAI), una dintre cele mai mari companii din domeniul apărării israeliene. Morris Khan, patron organizaţiei SpaceIL, a contribuit cu 40 de milioane de dolari la bugetul misiunii, al cărei cost total s-a ridicat la 100 de milioane de dolari. Chiar înainte de tentativa de aselenizare, premierul israelian Benjamin Netanyahu a informat că are în vedere lansarea unui program spaţial naţional.
Modulul lunar fără echipaj Beresheet a fost plasat pe orbită la 22 februarie, fiind prima tentativă israeliană de a ajunge pe Lună - o misiune istorică sponsorizată în totalitate prin donaţii private. Pentru sonda israeliană, aselenizarea era misiunea principală, deşi la bord se afla şi un instrument ştiinţific pentru măsurarea câmpului magnetic selenar. Vehiculul mai transporta şi o capsulă conţinând discuri digitale cu desene realizate de copii, cântece şi imagini cu simboluri israeliene, amintirile unui supravieţuitor al Holocaustului şi o Biblie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News