Sonda Hayabusa 2, întâlnire în spaţiu cu asteroidul Ryugu
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Sonda japoneză Hayabusa 2 a ajuns la asteroidul Ryugu, după o odisee spaţială de aproape patru ani.

Sonda japoneză Hayabusa 2 a ajuns, miercuri, la un asteroid aflat la o distanţă de circa 300 de milioane de kilometri de Pământ, după o călătorie de trei ani şi jumătate în cadrul unei misiuni pentru căutarea informaţiilor despre originea vieţii pe Pământ, informează Reuters şi DPA.

Hayabusa 2 a decolat în decembrie 2014 având ca destinaţie asteroidul Ryugu, în cadrul unei misiuni de pionierat pentru prelevarea de mostre ce ar putea ajuta la elucidarea misterului apariţiei vieţii.

'Totul a decurs conform planului', a declarat în cadrul unei conferinţe de presă un purtător de cuvânt al Agenţiei spaţiale japoneze (JAXA). 'Sonda a ajuns lângă asteroid', a adăugat acesta.

Mini-vehicule, lansate pe asteroid

În următoarele luni, Hayabusa-2, al cărei nume înseamnă 'şoim călător' în japoneză, va orbita la circa 20 de kilometri de asteroid şi va cartografia suprafaţa acestuia înainte de asolizare. Odată ajunsă în apropierea asteroidului, sonda Hayabusa-2 va lansa un mini-vehicul robotizat denumit Minerva2 şi un modul de asolizare denumit MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout), conceput de Centrul Naţional francez pentru Studii Spaţiale (Cnes) şi de omologul său german, DLR. Mascot, care are o durată operaţională de doar câteva ore, este dotat cu patru instrumente ştiinţifice, printre care şi un microscop spectral conceput de Institutul francez de Astrofizică şi care va permite analiza compoziţiei minerale a asteroidului.

Cu ajutorul unor mici explozibili va fi format un crater în structura asteroidului şi vor fi colectate mostre de materie de la suprafaţa şi din straturile superficiale ale subsolului care conţine, conform oamenilor de ştiinţă, carbon şi apă. Analiza acestor mostre va determina ce fel de materii organice au fost prezente încă de la începuturile sistemului nostru solar.

Întoarcerea, în anul 2020

Asteroizii sunt 'fosile vii' rămase de la naşterea sistemului solar, iar oamenii de ştiinţă sunt de părere că Ryugu, cu un diametru de 900 de metri, ar putea conţine materii organice care ar fi contribuit la apariţia vieţii pe Pământ. În imaginile prezentate de televiziuni s-a observat momentul în care persoanele aflate în camera de control a misiunii au izbucnit în aplauze şi s-au felicitat la confirmarea atingerii destinaţiei sondei.

În cazul în care misiunea se va desfăşura conform planului, Hayabusa 2 va petrece circa 18 luni în preajma asteroidului şi va reveni pe Pământ cu mostrele prelevate la sfârşitului lui 2020, anul în care Tokyo va găzdui Jocurile Olimpice de Vară. Prima sondă Hayabusa, lansată în 2003, nu a putut colecta cantitatea de mostre dorită însă, chiar şi în aceste condiţii, ea a scris istorie fiind prima sondă care a adus înapoi mostre prelevate de pe un alt asteroid.

Misiunea sa de şapte ani s-a încheiat în anul 2010 când a aterizat în deşertul australian. Hayabusa 2 a transmis în weekend spre Pământ o serie de fotografii inedite ale bolovanului spaţial.

Asteroidul Ryugu

'De la distanţă, Ryugu părea să aibă o formă aproape rotundă, apoi, încet, forma sa apare mai degrabă poliedrică', a comentat managerul proiectului Hayabusa 2, Yuichi Tsuda, care a descris fotografiile obţinute de sondă sâmbătă şi duminică de la distanţa de aproximativ 40 de kilometri de asteroid.

'Acum sunt vizibile cratere, roci şi alte elemente de relief', a adăugat el. Potrivit fotografiilor date publicităţii de JAXA, asteroidul se roteşte perpendicular faţă de orbita sa la fiecare 7 ore şi 30 de minute. De asemenea, Ryugu pare să aibă o formă asemănătoare cu cea a altui asteroid 'celebru', Bennu, ţinta misiunii OSIRIS-REx (NASA) dar şi cu cea a asteroidului 2008 EV5, ţinta misiunii europene MarcoPolo-R, la care însă ESA a renunţat înainte de lansare.

Vezi şi: Stephen Hawking. Mesaj al astrofizicianului, trimis în spațiu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel