Mersul este afectat de SOMN. ”NU este un proces automat”. Totul pleacă din CREIER
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Modul în care ne deplasăm este influențat de somn și de cât de odihniți suntem. 

Cei care au probleme cu somnul deja știu care sunt efectele unei nopți nedormite asupra lor. Pe lângă somnolență și căscat, putem suferi de dureri de cap, anxietate, iritabilitate sau chiar stări depresive. 

Pe listă poate fi adăugat mersul. Se pare că modul în care oamenii se deplasează este afectat de somn. Un nou studiu face lumină asupra asocierii dintre lipsa de odihnă și mers, afectând astfel capacitatea de deplasare intenționată, capacitatea de a evita obstacolele și capacitatea de a păstra echilibrul.

Sommnul ideal are opt ore pe noapte 

”Rezultatele arată că mersul nu este un proces automat și că poate fi afectat de privarea de somn”, a declarat autorul studiului Hermano Krebs, profesor adjunct de neurologie la Universitatea de Medicină din Maryland, într-un comunicat.

”În mod ideal, toată lumea ar trebui să doarmă opt ore pe noapte”, a spus Krebs, care este și cercetător principal în departamentul de inginerie mecanică al Institutului de Tehnologie din Massachusetts. ”Dar dacă nu putem, atunci ar trebui să compensăm cât mai mult și cât mai regulat posibil”, a mai spus el. 

Oamenii de știință obișnuiau să creadă că mersul pe jos este un proces complet automat, îndreptându-ne în direcția în care dorim, iar corpul preia automat controlul cu puțină asistență cognitivă.

Mersul, un proces cognitiv mai complex decât de credea

Cercetările au arătat acum că nu este cazul. Creierul nostru reacționează la indiciile vizuale sau auditive din calea noastră, ajustându-ne mersul pentru a încetini sau accelera, după cum este necesar. În cazul muzicii, de exemplu, ne putem ajusta pasul pentru a păstra ritmul fără să ne dăm seama.

”Conceptul de mers privit doar ca un proces automat nu este o poveste completă. Există multă influență care vine din creier”, a spus Krebs.

Pentru o putere optimă a creierului, adulții trebuie să doarmă cel puțin șapte ore pe noapte, în timp ce copiii de vârstă școlară au nevoie de nouă până la 12 ore, iar adolescenții au nevoie de opt până la 10 ore în fiecare noapte, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Noul studiu, publicat în Scientific Reports, s-a concentrat pe studenții de la Universitatea din São Paulo, Brazilia, care suferă cronic de lipsă de somn. Elevii au purtat trackere de somn timp de 14 zile pentru a-și înregistra perioadele de somn și de veghe. În medie, studenții dormeau aproximativ șase ore pe noapte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel