Şomaj tehnic. Raluca Turcan anunţă că se vor face clarificări privind contractele pe drepturi de autor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Procedura de acordare a indemnizaţiei de şomaj tehnic va fi adaptată pentru acoperirea unor situaţii apărute în cazul contractelor pe drepturi de autor.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, s-a întâlnit marţi, 16 noiembrie 2021, cu reprezentanţii Asociaţiei pentru Teatru, Film, Muzică şi Dans - MUZE, pentru a discuta despre procedura de acordare a indemnizaţiei de şomaj în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2021 în ceea ce priveşte contractele pe drepturi de autor.

"Guvernul a reintrodus ca formă de sprijin acordarea indemnizaţiei de şomaj, de 75% din salariul mediu brut, pentru angajaţii şi persoanele care realizează venituri din drepturi de autor şi conexe şi care sunt afectaţi de restricţiile impuse de pandemie. O organizaţie neguvernamentală care reprezintă artiştii ne-a atras atenţia că în cazul contractelor pe drepturi de autor există situaţii foarte diferite, specifice activităţii artiştilor, şi pentru că nu sunt toate prevăzute în formularul de cerere, există riscul ca anumite persoane să nu primească indemnizaţia de şomaj. Pentru a evita astfel de situaţii, prin Ordin de ministru vom face clarificările necesare în cel mai scurt timp", a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

Practic, în modelul actual de cerere pentru acordarea indemnizaţiei, referirea la valabilitatea contractului pe drepturi de autor nu acoperă toate situaţiile existente în practică, iar procedura de acordare a indemnizaţiei de şomaj va fi adaptată pentru a le acoperi pe toate, transmite Serviciul Comunicare, Mass-Media şi Relaţii cu Publicul din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. 

AMOFM: Rată a şomajului de 1,17% în Bucureşti, în septembrie; peste jumătate din totalul şomerilor sunt femei

Rata şomajului înregistrată la nivelul Capitalei a scăzut uşor în septembrie, la 1,17%, faţă de luna anterioară, când aceasta era de 1,18%, relevă datele centralizate de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti, publicate miercuri.

Astfel, în prima lună de toamnă a acestui an, erau înregistraţi 14.445 şomeri, din care 7.706 femei.

De asemenea, din numărul total al persoanelor fără un loc de muncă, 2.948 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 11.497 şomeri neindemnizaţi.

Conform AMOFM, şomerii cu studii liceale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele oficiale din Bucureşti (35,73%), urmaţi de cei cu studii superioare (24,13%), în timp ce 18,37% au absolvit şcoala profesională/de arte şi meserii.

În acelaşi timp, şomerii cu nivel de studii gimnaziale reprezintă 17,57% din total, cei cu studii postliceale sunt 3,09%, iar cei cu studii primare şi fără studii, au o pondere de 1,11%.

Structura şomerilor înregistraţi pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă după cum urmează: 2.059 de persoane foarte greu ocupabile, 4.502 greu ocupabile, 4.165 mediu ocupabile şi 3.719 sunt persoane uşor ocupabile, precizează AMOFM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel