Soluțiile Ucrainei și Moldovei pentru a putea transporta mărfuri mai ușor prin UE, după ce Rusia a blocat rutele din Marea Neagră
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean
Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean
Comisia Europeană a înaintat miercuri Consiliului UE o propunere de începere a negocierilor cu Ucraina și Moldova astfel încât acestea să poată transporta mărfuri mai ușor pe căi rutiere în UE iar statele membre să poată tranzita și opera în cele două țări.

Inițiativa urmărește să asigure lanțurile de aprovizionare ale Ucrainei și Moldovei, în contextul războiului dus de Rusia și blocarea rutelor tradiționale din Marea Neagră.

Într-o propunere trimisă astăzi, 6 aprilie, Consiliului, Comisia propune începerea negocierilor cu Ucraina și Moldova în vederea încheierii unor acorduri de transport rutier de mărfuri între UE și cele două țări. Având în vedere că rutele tradiționale de transport din regiune sunt în prezent închise, inițiativa urmărește să asigure lanțurile de aprovizionare, inclusiv securitatea alimentară, în urma agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Acordurile cu Ucraina și Moldova presupun liberalizarea parțială a transportului rutier pentru transportatorii din aceste țări. Acest lucru va permite Ucrainei să transfere mărfurile de export de pe rutele maritime - indisponibile în prezent din cauza blocării de către Rusia a porturilor ucrainene din Marea Neagră. Blocarea acestor porturi a afectat negativ și Moldova, care a pierdut rutele de transport prin Ucraina pentru propriile exporturi și a cărei economie a fost puternic afectată de războiul din Ucraina. Propunerea noastră va oferi o soluție imediată pentru economiile acestor două țări,potrivit Digi24.

Comisia propune o mai mare flexibilitate pentru transportul rutier de mărfuri, permițând transportatorilor ucraineni, moldoveni și din UE să tranziteze și să opereze pe teritoriile celorlalți. Propunerea include, de asemenea, clauze privind recunoașterea permiselor de conducere ucrainene și a certificatelor de competență profesională”, arată un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Sprijinim Republica Moldova să îşi croiască drumul integrării europene la standarde europene de autostradă

La sfârșitul anului 2021, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, declara "Ne dorim ca Republica Moldova să fie legată de reţeaua esenţială de transport a Uniunii Europene, TEN-T, pentru că această legătură ar crea mari beneficii economice", potrivit Agerpres.

Întrebată despre orizontul de timp în care Republica şi România s-ar putea regăsi împreună în Uniunea Europeană, Adina Vălean a răspuns: "Folosind alegoria Podului de Flori, vă asigur că suntem decişi să sprijinim Republica Moldova să îşi croiască acest drum al integrării europene la standarde europene de autostradă, astfel încât viteza cu care îl parcurgeţi să fie semnificativ redusă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel